Društvo

Bolji uslovi za osobe sa Daunovim sindromom

Bolji uslovi za osobe sa Daunovim sindromom
Foto: N.N. | Bolji uslovi za osobe sa Daunovim sindromom

​BANJALUKA - Ugovor o otvaranju zajedničkog centra za rehabilitaciju lica sa Daunovim sindromom potpisali su u petak u Kulturnom centru "Arie Livne" u Banjaluci predstavnici banjalučkog Daun sindrom centra i beogradskog Udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom.

Marija Pavlović, predsjednica Udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom Beograd,  kazala je da je ovo istorijski trenutak, te da je ovo i nastavak saradnje nakon potpisanog sporazuma u martu između ova dva udruženja.

"Institucije koje su uključene u potpisivanje i realizaciju ugovora će nam dati podršku i cijeli projekat bi mogao da se organizuje u Beogradu, gdje bi se radila rehabilitacija osoba do sedam godina, a u Banjaluci nakon završenog školovanja ", objasnila  je Pavlovićeva.

Zoran Jelić, upravnik Daun sindrom centra Banjaluka, rekao je da je ovaj projekat  u njihovom  centru započet još 2016. godine.

"Naš centar prenio je model dobre prakse iz EU, odnosno rehabilitacioni program PAIN. Cilj je da se lica sa Daunovim sindromom osjete društveno korisnim, te da im se da pravo na samoizbor, za stvaranje ličnog identiteta u skladu sa njihovim mogućnostima", kazao je Jelić.

Arie Livne, jedan od inicijatora projekta za pomoć licima sa Daunovim sindromom, rekao je da je ponosan što je dio ovog projekta.

"Društvo treba da učini sve da bi ovim ljudima bio olakšan život. Iako želimo da oni budu ravnopravni, naše društvo još uvijek nije doraslo tome", istakao je Livne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije