Društvo

Bolnica i Ministarstvo zaratili zbog zapošljavanja novih radnika

Bolnica i Ministarstvo zaratili zbog zapošljavanja novih radnika
Foto: Arhiva | Bolnica i Ministarstvo zaratili zbog zapošljavanja novih radnika

BIHAĆ - Funkcionalnost Kantonalne bolnice u Bihaću i pružanje usluga pacijentima uskoro bi mogli biti dovedeni u pitanje zbog odbijanja Ministarstva zdravstva USK da se u radni odnos primi nedostajućih 47 radnika, kaže Hajrudin Havić, direktor ove ustanove.

"Mi moramo kadrovima pokriti pružanje naših usluga, nedostaje nam ljudi, a mnogima su istekli ili ističu ugovori na određeno. Imamo situaciju da nas kadrovi napuštaju, a nemamo saglasnost da zapošljavamo nove ili produžujemo ugovore. Doći ćemo u situaciju da nećemo moći odraditi smjenu, recimo na Internom odjelu, gdje leži šezdeset pacijenata. Dva medicinara u smjeni koliko danas imamo nisu dovoljna", kaže Havić.

S druge strane, resorni ministar Muris Halkić kaže kako su od Kantonalne bolnice tražili da im dostave ugovore zaposlenika, kako bi se vidjelo koliko ih radi na određeno i kada im ističu ugovori.

"Kada nam dostave ugovore mi ćemo tada imati jasnu informaciju o kadrovskoj strukturi. To je jedini ispravan način da se riješe sve nedoumice oko zapošljavanja", istakao je Halkić.

On je dodao kako Vlada USK, na njegov prijedlog, nije prihvatila plan rada bolnice jer se menadžment ne bavi temeljnim problemima, a to je rješavanje teške finansijske situacije i velikih dugovanja.

On je ocijenio da je ovakvo ponašanje, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, neprihvatljivo, posebno ako se ima u vidu da bolnica potražuje 20 nemedicinskih radnika.

"Bolnica u Bihaću sada ima 837 radnika i prijem novih radnika je dodatni trošak od preko 1,5 miliona maraka na godišnjem nivou. Ovakvo nedomaćinsko ponašanje se ne može prihvatiti", kazao je Halkić.

Prema njegovim riječima, ova zdravstvena ustanova ima dugovanja od oko 12 miliona maraka, što stvara velike probleme s dobavljačima medicinske opreme, te ugrožava funkcionalnost ustanove.

Dodaje kako su problemi u ovdašnjem zdravstvu kroz dugi niz godina uzrokovani nizom faktora, a jedan od njih je prekomjerno zapošljavanje.

Halkić kaže kako je u posljednjih nekoliko godina u tim ustanovama najveći broj novouposlenih upravo iz kategorije nemedicinskih radnika, što podstiče sumnje u nepotizam i netransparentnost.

Nezakonito zapošljavanje u ovdašnjem zdravstvu prije nekoliko godina dobilo je i sudski epilog, kada je protiv bivše direktorice Doma zdravlja u Bihaću Anele Kasumović Softić podignuta optužnica u kojoj je terete da je mimo potreba i zakonskih procedura zapošljavala nove radnike, uzimala novac od njih i na taj način ostvarivala nezakonitu imovinsku korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije