Društvo

Bolnice staju na zdrave noge

Bolnice staju na zdrave noge
Foto: Zlatan Čekić | Bolnice staju na zdrave noge

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je program finansijske konsolidacije i restrukturiranja milionskih dugovanja Kantonalne bolnice u Bihaću i Opće bolnice u Sanskom Mostu, na osnovu kojeg bi ove dvije zdravstvene ustanove konačno trebale stati na zdrave noge.

Sredstva u ove svrhe osigurana su kroz program koji provodi Vlada FBiH, a putem kojeg se želi osnažiti zdravstvo u ovome entitetu, a za taj program je iz federalnog budžeta osigurano 75 miliona maraka.

Konkretno, iz ovoga granta Kantonalnoj bolnici u Bihaću pripašće 18 miliona, dok će Opća bolnica u Sanskom Mostu dobiti 3,5 miliona maraka. "Kanton će, kao osnivač ovih zdravstvenih ustanova, provesti sanaciju i plan je da se u narednih pet godina pokrije akumulirani gubitak Kantonalne bolnice u ukupnom iznosu od nešto manje od 16 miliona maraka. Ostatak sredstava biće upotrijebljen za potrebe specijalizacija i subspecijalizacija, te stručno usavršavanje kadra", istakao je Muris Halkić, ministar zdravstva u Vladi USK.

Prema njegovim riječima, u istom vremenskom periodu saniraće se i dug Opće bolnice u Sanskom Mostu, koji iznosi oko 1,7 miliona maraka, a ostatak sredstava će biti iskorišten za usavršavanje medicinskog kadra i nabavku potrebne opreme.

Inače, Kantonalna bolnica se zbog dugovanja prema dobavljačima već godinama susreće s velikim problemima, a u više navrata dolazilo je do blokiranja žiro-računa te ustanove kako bi se naplatila potraživanja.

U proteklom periodu ova dugovanja su rješavana kreditnim zaduženjima, ali time problemi nisu otklanjani već je stvaran još veći krug zaduženosti. Slični problemi su i kada se radi o Općoj bolnici u Sanskom Mostu, koja već godinama opstaje i radi na rubu ekonomske održivosti.

To je jedina zdravstvena ustanova u Federaciji BiH gdje su radnici, kako bi bolnica opstala, dobrovoljno pristali na lične dohotke umanjene za deset posto u odnosu na kolektivni ugovor, te se odrekli toplih obroka.

Halkić ističe kako bi milionska sredstva koja će biti uložena u ove dvije ustanove trebala dovesti od njihove konsolidacije i značajnog unapređenja njihovog poslovanja u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije