Društvo

Bolnice u RS izdržale najveći talas oboljelih dosad

Bolnice u RS izdržale najveći talas oboljelih dosad
Foto: N.N. | Bolnice u RS izdržale najveći talas oboljelih dosad

BANJALUKA, SARAJEVO - Bolnice u RS zasad su izdržale najveći talas oboljelih od virusa korona, kojih je trenutno na liječenju oko 1.200, a najveći problem stvaraju zagušenja i gužve prilikom prijema pacijenata na bolničko liječenje.

Rekao je ovo za "Nezavisne" Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, koji je naveo da se u Banjaluci pacijenti oboljeli od kovida-19, osim u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS), liječe i u banjskim objektima, Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", te starim prostorijama Hirurgije i Pulmologije.

"Naravno, ako to bude neophodno imamo još prostorije na staroj lokaciji Hirurgije, kao što je sala Medicinske škole, u kojoj imamo oko 40 kreveta, koje lako možemo da reorganizujemo. Takođe, brzo možemo reorganizovati i postojeće banjske prostore u odjeljenja za kovid pacijente", rekao je Stevandić.

Dodao je da RS raspolaže solidnom rezervom bolničkih postelja.

"Ne možemo da kažemo da ćemo doživjeti kolaps kao što su to doživjele neke zemlje u Evropi, kao što su Italija i Španija, ali bez obzira na sve to spremni smo da u slučaju još težeg razvoja situacije razmišljamo o prenamjeni studentskih centara ili đačkih domova", kazao je Stevandić.

Napomenuo je da jedini problem stvaraju zagušenja i gužve prilikom prijema pacijenata, gdje se, prema njegovim riječima, čeka po nekoliko sati da bi se pacijent smjestio na bolničko liječenje.

Na pitanje da li će u RS uskoro biti donesene nove mjere, Stevandić kaže da to zavisi isključivo od discipline pojedinaca.

"Mi i s medicinske, ali i s privredne strane još stojimo bolje i organizovanije od mnogih evropskih zemalja, ali ne treba da se opuštamo. To može da ostane tako samo ako je svaki pojedinac svjestan da od njegove lične discipline zavisi da li će se desiti lockdown, da li će biti popuštanja mjera ili ćemo mjere zadržati na istom nivou", zaključio je Stevandić.

Broj novozaraženih virusom korona u BiH juče je bio manji u odnosu na raniji period i iznosio je 997, ali istog dana je registrovan i rekordan broj smrtnih slučajeva osoba koje su bile zaražene ovim virusom - čak 73 mrtvih.

U RS je registrovano 383 novooboljelih od kovida-19, dok je preminulo 19.

U FBiH je novozaraženo 608 osoba, a umrle su 52.

Broj novozaraženih u Brčko distriktu za 24 sata je šest, a dvije osobe su preminule.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da se u RS od juče na kovid-19 testiraju samo one osobe za koje porodični ljekar ili ljekari iz Higijensko-epidemiološke službe (HES) procijene da je to nephodno.

Prema njegovim riječima, primjenom ovog uputstva neće biti ni dužeg čekanja rezultata testova, kao što je bilo ranije zbog velikog broja testiranja na dnevnom nivou i kapaciteta aparata za testiranje.

"Osoba koja ima samo jedan simptom, na primjer ako izgubi čulo ukusa i mirisa, a nema temperaturu, ostaće kod kuće i neće se testirati, ali biće tretirana kao kovid pozitivna osoba. Njeno zdravstveno stanje se prati, a u slučaju pogoršanja biće upućena na pregled. U tom slučaju porodični ljekar, odnosno kolege iz HES-a procijeniće da li je neophodno da se uzme uzorak za testiranje", pojasnio je Zeljković.

Naglasio je da osoba koja osjeti bilo koji respiratorni simptom, temperaturu, kašalj, bolove u mišićima ili kostima treba odmah da se javi svom porodičnom ljekaru i da ostane kod kuće.

Dodao je da se na kovid-19 retestiraju samo zdravstveni radnici, zaposleni i korisnici kolektivnih smještaja, jer oni nose najveći rizik zaraze, ali prema procjenama HES-a, kada su neke specifične situacije, mora biti izvršeno retestiranje i drugih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije