Društvo

Borba da mrvice ugledaju svjetlost dana

Borba da mrvice ugledaju svjetlost dana
Foto: Velibor Tripić | Borba da mrvice ugledaju svjetlost dana

BANJALUKA - Tradicionalnom akcijom "Ljubičasti novembar", posvećenom prijevremeno rođenim bebama, ove godine se prikupljaju sredstva za nabavku indirektnog lasera za liječenje retinopatije prematuriteta.

Retinopatija je samo jedna od komplikacija koje mogu nastati prijevremenim rođenjem djece, a ako se ne liječi može rezultirati potpunim gubitkom vida i sljepilom.

Vesna Ljubojević, oftalmolog u Univerzitetskom kliničkom centru RS, kazala je da se kod prijevremeno rođenih beba svakodnevno radi na otkrivanju trećeg stadijuma retinopatije prematuriteta.

"Ovo oboljenje se pojavljuje samo kod prijevremeno rođene djece te zahtijeva hitan tretman da bi se bolest zaustavila i izliječila. Bolest u tom stadijumu izaziva teški gubitak vida i sljepilo", kaže Ljubojevićeva.

Mila Ada-Šukalo, portparol Udruženja "Mrvice", rekla je da je slogan ovogodišnje akcije "Sanjam svijet, vidim svijet".

"Radi se o izuzetno skupocjenoj opremi i ovim putem pozivamo sve institucije i privredne subjekte da se uključe, ali i svaki građanin može da donira jednu KM pozivom na humanitarni broj 1415", rekla je Ada-Šukalo.

Zvezdana Rajkovača, pomoćnica generalnog direktora za medicinske poslove UKC RS, kazala je da broj mrvica svake godine raste.

"U prvih 10 mjeseci prošle godine imali smo oko 300 mrvica u UKC RS, a u istom periodu ove godine rođeno je njih 403", kazala je Rajkovačeva.

Vesna Novaković, pedijatar neonatolog u Klinici za dječje bolesti UKC RS, rekla je da sada bebe rođene u 25. nedjelji trudnoće bez problema prežive.

"Stalno snižavamo granicu između prematuriteta, sada čak imamo i pojedinačne slučajeve preživljavanja djece rođene u 24. nedjelji", rekla je Novakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije