Društvo

Hrabro protiv stigme: Knjigom "Bipolarna ja" razgolitila život

Hrabro protiv stigme: Knjigom "Bipolarna ja" razgolitila život
Foto: Nataša Tadić | Borba protiv stigme: Knjigom "Bipolarna ja" razgolitila život

TUZLA - Dvodnevna Internacionalna konferencija korisničkih udruženja u mentalnom zdravlju "Mentalno zdravlje u svijetu nejednakosti" okupila je brojne stručnjake i korisnike u Tuzli.

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji "Fenix2 organizovalo je ovaj događaj, a sve kako bi se skrenula pažnja na probleme mentalnog zdravlja koji su sve izraženiji u pandemiji.

Posebno uz činjenicu da najmanje jedna trećina stanovnika svijeta ima mentalne  probleme pa tako nije izuzetak ni BiH.

"Imali smo priliku da odmah krenemo razmjenjivati iskustva između predstavnika korisničkih udruženja iz različitih zemalja. Vrlo entuzijastično su se svi uključili u rad ovog skupa jer je to kruna nastojanja "Feniksa" da u prvi plan stavi ono što korisnici žele da kaže o kvaliteti usluga, o izazovima u svakodnevnom životu, o osiguravanju, obogaćivanju i unapređivanju svog mentalnog zdravlja", rekao je Bojan Šošić, psiholog Udruženja.

Ovakvi skupovi su bitni i sa stručne strane, odnosno, da se medicinski radnici upoznaju više sa problemima korisnika.

"Medicinska struka uvijek treba osluškivati i čuti ljude koji su korisnici. Ti korisnici vide probleme koje mi ne vidimo. Slušanjem njih, imamo šansu ispraviti ono što kod nas ne valja ili da unaprijedimo dobre prakse pa čak i da proširimo na neke druge segmente društva", smatra Goran Čerkez, pomoćnik federalog ministra zdravstva.

Čerkez podsjeća da je on 1999. godine vodio projekat kojim su se uspostavljali centri za mentalno zdravlje u BiH te da je krenuo još tada u osnivanje udruženja i njihovo jačanje kao što je tuzlanski "Feniks"

Mentalno zdravlje pojedinca je mentalno zdravlje svih članova zajednice i potrebno je da se sistem brine o mentalnom zdravlju cjeloukupnog društva.

"Udruženja poput "Feniksa" danas imaju posebnu ulogu u društvu, ulogu da promoviraju, usmjeravaju i aktivno djeluju na polju zaštite mentalnog zdravlja i ja im se u ime Vlade Tuzlanskog kantona zahvaljujem za sve što rade, te ih pozivam da zajedno radimo na zaštiti mentalnog zdravlja, kako pojedinaca, tako i zajednice u cjelini", rekao je Kadrija Hodžić, premijer TK.

Društvena stigmatizacija onih koji se usude javno progovoriti i suočiti i sebe i okolinu s duševnim smetnjama, mentalnim poremećajima i psihosocijalnim invaliditetom, također je problem na kojem treba raditi. Knjigom "Bipolarna ja" autorica Nihada Hadžibegić Žunić ispričala je svoje iskustvo.

"Prije sedam godina mi je doktorica dijagnosticirala bipolarni poremećaj. Onda smo došle na ideju, pošto pišem pjesme, da to konačno javno iznesem o tom mentalnom poremećaju jer vlada jedna orgomna globalna stigma vezana za mentalne bolesti. Ja sam skupljala hrabrost. Međutim, nikada je nisam skupila. Ali su se pojavili motivi koji su nadjačali taj nedostatak hrabrosti i napisala sam knjigu. Istinito, transparentno, britko", kaže autorica i dodaje da je knjigom razgolitila svoj život boreći se sa bipolarnim poremećajem.

Konferencija ima svrhu da pošalje snažne poruke o značaju aktivizma u mentalnom zdravlju, važnosti i ulozi korisničkih udruženja, kao i mentalnog zdravlja općenito, naročito u uslovima pritiska kakve je nametnula pandemija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije