Društvo

Život bez struje, vode, posla i liječenja

Život bez struje, vode, posla i liječenja
Foto: N.N. | Život bez struje, vode, posla i liječenja

LUKAVAC - Romi u BiH žive u ekstremnom siromaštvu, 90 odsto njih je bez zdravstvene zaštite, 70 odsto živi od neredovne socijalne pomoći, a 60 odsto je nepismeno. Smrtnost romske djece je dvostruko veća.

Širom svijeta i u našoj zemlji danas je obilježen Međunarodni dan Roma, dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. 

Životni vijek Roma je kraći za 10 do 15 godina od životnog prosjeka ostalih stanovnika BiH. Veliki broj njihovih bespravno izgrađenih naselja je bez vode, kanalizacije i struje.

Tako upravo žive Romi u naselju Koksara u Lukavcu. U ovom naselju ima oko 30 stambenih neuslovnih objekata. Osim toga, problemi školovanja i zapošljavanja i dalje su gorući u ovoj zajednici.

"Bez struje, vode, ičega. Borimo se za život. Idemo da se borimo za komad hljeba. Niko ne pita imaš li ili nemaš. Ovo je običan dan kao i svaki", priča nam Mevlida Ahmetović. S mužem i djecom sakuplja željezo i karton , i to s konjem, kojeg su kupili na veresiju.

"Ako budem sakupila novac, platit ću konja. Ako ne, valja ga vratiti. I opet ću ostati bez ičega. Živimo od 120 KM socijale. Školujem četvero djece. Mužu lijekove kupujem i koštaju 150 KM. Karte djeci plaćamo.  Ja imam tumor, a ne mogu sebi kupiti lijek. Imam dijete invalida", priča Mevlida koja ima devetero djece.

Neki su se poženili i poudali i žive u objektima oko nje, takođe bez ikakvih uslova. Jedan od njenih sinova je 25-godišnji Nesib Ahmetović. Ima četvero djece. Kuću je uspio napraviti od donacija iz Njemačke, ali nema sredstava da je dovrši. S porodicom živi bez struje, vode, kupatila, u nesređenim prostorijama.

"Ne može se živjeti nikako. Ne mogu da završim kuću. Volio bih da ovo kupatilo uradim. Da imam struju. Volio bih svoje dijete upisati sad u školu jer ima sedam godina, ali kako ću kad nemam para", priča Nesib, koji za život zarađuje tražeći željezo po kontejnerima. Kako priča, zaradi desetak maraka dnevno, što nije dovoljno ni za hranu ovoj višečlanoj porodici.

"Ja nemam nikakve škole, nepismen sam. Ne možeš ništa. Pitao sam za posao svugdje i rekli su da moram imati školu", ističe Nesib i izražava žaljenje što ne može školovati svoju djecu.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić čestitao je Svjetski dan Roma i poručio da će biti nastavljena primjena svih domaćih i međunarodnih inicijativa za unapređenje statusa Roma u sve sfere društva.

Izvršni direktor Udruženja "Otaharin" Dragan Joković rekao je da danas oko 80 odsto Roma živi u siromaštvu, a da su se govor mržnje i viktimizacija povećali i za vrijeme pandemije virusa korona.

Joković je naveo da ovo udruženje građana za promociju i obrazovanje Roma u Bijeljini traži od domaćih i evropskih institucija da razvijaju i prepoznaju smjernice za djelovanje protiv određenih oblika rasizma, uključujući i anticiganizam.

On je na konferenciji za novinare rekao i da traže da se snažno istupi protiv bilo kakvog oblika etničkog protjerivanja i okrivljivanja Roma i drugih manjina tokom pandemije, ali i da se poslije nje osigura život.

Čestitajući svim Romima širom svijeta Dan Roma, Joković je rekao da danas svi u svijetu govore o ovoj problematici, a da je, nažalost, i nakon 50 godina aktivizma i od kada su Romi dobili zastavu i grb, situacija veoma slična, da su i dalje "dehumanizovani, manje vrijedni i lake žrtve progona, mržnje, nasilja, zlostavljanja i svakodnevne diskriminacije".

U Jasenovcu ubijeno i 40.000 Roma

Predstavnici Saveza Roma Republike Srpske i udruženja Roma položili su juče vijence na spomen-obilježje nevino stradalim žrtvama u Donjoj Gradini, najvećem stratištu logora "Jasenovac", u kojem je ubijeno i 40.000 Roma.

Predsjednik Saveza Roma Republike Srpske Aleksandar Mašić rekao je da su u Drugom svjetskom ratu stradale nedužne žrtve, djeca, žene.

"Stradali su naši sunarodnici kojih želimo da se sjetimo", rekao je Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije