Društvo

Bosanska Krupa: Uklonjene mine da prođe cesta

Bosanska Krupa: Uklonjene mine da prođe cesta
Foto: Zlatan Čekić | Bosanska Krupa: Uklonjene mine da prođe cesta

BOSANSKA KRUPA - Za potrebe izgradnje magistralne ceste koja će kvalitetnije povezati Bihać i Bosansku Krupu, timovi Federalne uprave Civilne zaštite okončali su deminiranje oko 206.000 metara kvadratnih površine na području između sela Grmuše i Malog Radića.

Radi se o prostoru gdje su se u proteklom ratu vodile intenzivne borbe i koje je kontaminirano zaostalim minsko-eksplozivnim sredstvima, pa je tokom deminiranja pronađeno 11 protivpješadijskih mina i šest komada ostalih eksplozivnih naprava.

Sva sredstva su uništena, a treba istaći kako je ovaj posao urađen na zahtjev Javnog preduzeća "Autoceste Federacije BiH" s obzirom na to da je na tom području planirana izgradnja jedne od dionica pomenutog putnog pravca. Nakon urađenog posla, predstavnici Federalne uprave civilne zaštite upoznali su zvaničnike Bosanske Krupe s granicama deminiranog teritorija.

Inače, Unsko-sanski kanton spada u područja gdje postoji najveća opasnost od minskih polja u Bosni i Hercegovini, a prema zvaničnim podacima, još je površina od oko 97 miliona metara kvadratnih kontaminirana zaostalim minama.

U poslijeratnom periodu na njihovom uklanjanju nije učinjeno dovoljno, a do sada izdvojena sredstva nisu bila dostatna kako bi se riješio ovaj problem.

U Unsko-sanskom kantonu bez mina su grad Cazin i općina Bosanski Petrovac, a zbog mina najugroženiji su grad Bihać i općine Bosanska Krupa, Sanski Most i Velika Kladuša. Zbog nedostatka donatorskih sredstava, nažalost, proći će još puno vremena dok se ne deminiraju sva minska polja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije