Društvo

Bračni par Marić iz Dervente sa 200 gostiju do zore slavili svoje zadušnice

Bračni par Marić iz Dervente sa 200 gostiju do zore slavili svoje zadušnice
Bračni par Marić iz Dervente sa 200 gostiju do zore slavili svoje zadušnice

DERVENTA - Svi ćemo se jednog dana uputiti u vječnu kuću, na počinak, da odmorimo svoju dušu, a u nadi da taj dan neće doći skoro, ispunili smo svoju posljednju želju, okupili rodbinu i prijatelje da zajedno slavimo život.

Ovim riječima su bračni par Dragan i Dragica Marić iz sela Pojezna, nadomak Dervente, opisali nesvakidašnju proslavu koju su upriličili u subotu.

Zaklinjući se na vječnu ljubav kako na ovom, tako i na "onom svijetu", pred više od 200 gostiju, šezdesetjednogodišnji Dragan i četiri godine starija Dragica, organizovali su sebi zadušnu večeru. Uz bogatu trpezu, ples i pjesmu slavlje u jednom od restorana u Pojezni trajalo je do zore.

Za njih je to bio, kako kažu, i ispit prijateljstva, da vide ko bi im došao na sahranu. Poručuju da ne žele nikome na budu na teretu onda kada napuste ovozemaljski život, te da od prijatelja hoće da se oproste bez suza, uz muziku i veselje.

- Odlučili smo da organizujemo sebi sahranu za života, počastimo rodbinu, kumove i prijatelje dok smo živi. Kad nas ne bude, ne želimo da se bilo ko izlaže trošku zbog nas - ispričao je Dragan dodajući da je jedan od motiva za ovaj čin i to što nema potomke.

Marići su prije godinu izgradili spomen-kosturnicu za sebe i Draganove roditelje, a koja ih je koštala oko 13.000 evra. Sa novinarskim ekipama koje su došle iz svih krajeva RS da zabilježe ovaj događaj, Marići su obišli svoju vječnu kuću.

- Drago mi je što smo uspeli sve ovo da napravimo. Nadam se da će proći još mnogo godina pre nego na spomenik upišemo godinu smrti - kroz osmijeh je dodala Dragica.

Njih dvoje upoznali su prije 16 godina, a prve ljubavne varnice zaiskrile su u "Klubu usamljenih" u Novom Sadu. Kažu lijepih trenutaka je mnogo, ružnih ne mogu ni da se sjete, a za deceniju i po posvađali su se samo jednom.

Dragan je Dragici drugi suprug, a prvog, sa kojim ima dva sina, izgubila je prije 18 godina. Za Dragana, ona je njegova treća sreća, koja je uspjela, kako kaže, ono što nijedna prije nije mogla. Pohvalio nam se da je za pola vijeka života imao više od 1.000 žena, od toga tri vjenčane supruge.

Na "zidu uspomena" u njihovoj kući, nalaze se i fotografije Draganovih bivših supruga, Ivane i Elizabete. Pokazujući nam svoje nekadašnje suparnice, Dragica ističe da nije ljubomorna, jer voli svog supruga i vjeruje mu na riječ.

- Jedina mu je mana to što ga žene vole - kratko je rekla ona. Zid krase i Titova slika, te poster Fudbalskog kluba Partizan iz davne 1982. čiji je Dragan veliki obožavalac.

- U životu imam dvije ljubavi, moju Dragicu i Partizan. Dok sam radio u Novom Sadu kao kuvar na brodu, družio sam sa fudbalerima, to su sve moji prijatelji - kaže Dragan koji je na groblju ponosno pokazao uklesan grb crno-bijelog tima.

Porodična kuća u kojoj je svaki detalj pažljivo biran, dvorište ukrašeno cvijećem i fontanom, već na prvi pogled odaju utisak da tu žive dobri domaćini. Da je svaki gost u kuću Marića dobro došao, potvrđuju i prijatelji koji su pomogli da zadušna večera bude organizovana onako kako su je Dragica i Dragan zamislili.

- Draganu sam bio kum na venčanju sa drugom ženom. Mnogo toga smo prošli zajedno i samo mogu da kažem da je veliki prijatelj. I za ovu kumu imam samo reči hvale - kaže Milan Janković, koji je sa suprugom Slobodankom došao iz Iloka.

Kada su zakazali ovu neobičnu proslavu, i pozivnice poslali na više od 200 adresa, naišli su na mnogo negativnih komentara. Međutim, ako je suditi po broju gostiju koji su uveličali njihov dan, mnogo je više onih koji poštuju želju Marića da prožive i svoju zadušnu večeru. Dragan je posebno zahvalio "Glasu Srpske" koji je među prvima objavio priču o njihovom, nadasve, jedinstvenom danu.

Knjiga

Dragan Marić nam je tokom boravka u njegovom domaćinstvu rekao da ima još samo jednu neostvarenu želju, da svoj životni put ovjekovječi na stranicama knjige.

- Planiram da napišem knjigu o svom djetinjstvu, odrastanju i svemu kroz šta sam prošao u životu - rekao je Dragan.

(NN/glassrpske.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije