Društvo

Bratunac: Sjećanje na egzodus sarajevskih Srba

Bratunac: Sjećanje na egzodus sarajevskih Srba
Bratunac: Sjećanje na egzodus sarajevskih Srba

BRATUNAC - Na bratunačkom groblju danas će biti služen parastos poginulim borcima sa sarajevskog ratišta čiji su posmrtni ostaci preneseni u Bratunac, te prislužene svijeće za pokoj duša. Parastos poginulim borcima na bratunačkom groblju biće služen od 11.00 časova.

U Bratuncu je sinoć u organizaciji Zavičajnog udruženja "Srbi sarajevske regije" održana akademija sjećanja kojom je obilježena 21 godina od egzodusa Srba iz sarajevskih opština nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Srbi iz sarajevskih opština u ratu su odbili 36 ofanziva, a nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma te teritorije pripale su Federaciji BiH.

Srbi iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Grbavice i dijela sarajevskog Starog grada napustili su vjekovna ognjišta kroz mećavu i nepročišćenim šumskim putevima, ostavili su imanja, krenuvši u potpunu materijalnu neizvjesnost, iscrpljeni četvorogodišnjim ratom i velikim ljudskim i materijalnim gubicima.

Prvi put u istoriji čovječanstva dogodilo se da narod koji kreće u egzodus ostavlja imovinu, a nosi posmrtne ostatke poginulih srodnika i boraca.

Ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 150.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove i imanja.

Egzodus je započeo u decembru 1995. godine, a završen je početkom marta 1996. godine. Najveći broj izbjeglih srpskih porodica sa područja Sarajeva naselio se na području Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije