Društvo

Bratuncu prijeti ekološka katastrofa

Bratuncu prijeti ekološka katastrofa
Foto: rtrs | Bratuncu prijeti ekološka katastrofa

BRATUNAC - Na bivšoj bratunačkoj deponiji, izbio je veliki požar koji prijeti da izazove pravu ekološku katastrofu.

Zagađenje vazduha, ugrožava veliki broj okolnih naselja, a građani su ogorčeni, jer problem u vezi sa ovom deponijom postoji već godinama. Nakon izgradnje regionalne deponije na Crnom vrhu kod Zvornika opština Bratunac, obavezala se da će komunalni otpad isključivo odvoziti na ovu lokaciju.

Međutim, opštinsko preduzeće Gradska čistoća dio smeća odvozi na deponiju koja nema ekološku dozvolu.

Gusti oblaci, smrad i dim nadvili su se nad opštinom Bratunac. Dim sa divlje deponije prijeti da izazove ekološku katastrofu. Nenad Živanović iz naselja Јelovci kaže da su mještani više puta upozoravali nadležne da gradska čistoća nelegalno odvozi smeće i da će izazvati probleme

- Bukvalno se ne može disati, kuće se ne vide od dima, pčele su nestale. U normalnim zemljama bili bi iseljeni - kaže mještanin Nenad Živanović.

Građani su zabrinuti za zdravlje. Kažu da ovaj problem postoji godinama, ali da niko ništa ne preduzima

Ekološka inspektorka Nevenka Majtorović, kaže da nije ovlašćena niti nadležna da priča o ovom problemu. Načelnik Odjeljenja za privredu Ševko Karić kaže da su vatrogasne službe na terenu i da pokušavaju da riješe problem.

- Mi činimo sve da se smeće ne vozi na ovu deponiju i da se vozi na regionalnu - kaže Karić.

Direktor preduzeća AD Gradska čistoća Zlatan Čelanović, čiji kamioni i nakon otvaranja Regionalne deponije u Zvorniku i isteka ekološke dozvole lokalne deponije na Zagonima odvoze smeće na ovu lokaciju, danas nije imao vremena za medije. U međuvremenu, opština je proglasila vanredno stanje u tri mjesne zajednice, a građani traže odgovornost i najavljuju blokadu puta kamionima gradske čistoće.

(rtrs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije