Društvo

Brisevi kod djece vrtićkog uzrasta pokazali čestu pojavu glista

Brisevi kod djece vrtićkog uzrasta pokazali čestu pojavu glista
Foto: Ilustracija | Brisevi kod djece vrtićkog uzrasta pokazali čestu pojavu glista
Ljiljana Radić

BANJALUKA - Prilikom redovnih godišnjih kontrola briseva grla, nosa i stolice kod djece vrtićkog uzrasta, ove godine kod velikog broja mališana pozitivan je nalaz na parazite u stolici, odnosno gliste.

Potvrdio je "Nezavisnim" Branislav Lolić, pedijatar iz Banjaluke, ali i više roditelja koji su se zabrinuli zbog pojave glista.

Iako djeci to stvara neugodan osjećaj, zbog čega su blijedi i malaksali, ponekad i lošeg apetita, doktor Lolić smatra da pojava parazita nije razlog za brigu, već naprotiv, njihovo odsustvo prouzrokuje pojačane alergije.

"U posljednje vrijeme jeste učestalija pojava parazita u stolici kod djece, ali nimalo nisam zabrinut jer je jedan od razloga za povećanje alergija kod djece upravo odsustvo parazita. Poznato je da djeca koja imaju parazite imaju manje alergija kasnije", rekao je doktor.

Ono što je važno, navodi Lolić, je da ukoliko se pojave paraziti, potrebno je da ljekar propiše odgovarajući lijek, koji se daje tri dana.

Glavni simptomi parazita, ističe Lolić, kod djece su svrab u nosu, kao i svrab oko rektuma, a stolica je crne boje i proljevasta.

Govoreći o nalazima briseva grla i nosa, koji često znaju biti pozitivni na bakterije, Lolić kaže da samo prisustvo bakterija u grlu ne znači da je dijete bolesno i da treba da bude izolovano, a vrlo često ljekari odluče da ne treba davati terapiju.

Banjalučki pedijatar Miroslav Gajić kaže da nalazi briseva kod djece koje on liječi nisu pokazali alarmantno stanje.

Marija K., majka četvorogodišnjeg dječaka iz naselja Kočićev vijenac, koji boravi u jednom privatnom vrtiću, kaže da je njen sin već drugi put dobio gliste Oxyuris vermicularis, te da se svaki put žalio na bolove u stomaku oko pupka, a imao je svrab po koži i u analnom predjelu.

"Ljekar nam je propisao sirup na svakih 12 sati. Uz to koristimo i sjemenke bundeve, za koje smo čuli da čiste parazite", kazala je ona i dodala da nije sigurna zašto dijete ima parazite, niti na koji način ih dobije.

Bosa Đajić, pedijatar iz banjalučkog Doma zdravlja, rekla je da na osnovu nalaza djece iz predškolskih ustanova koja su bila obavezna uraditi briseve, na osnovu nalaza brisa, grla, nosa i stolice djeteta nije primijetila veći broj patoloških nalaza. 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije