Društvo

Broj djece u vrtićkim grupama u RS od septembra biće povećan na 20

Broj djece u vrtićkim grupama u RS od septembra biće povećan na 20
Foto: N.N. | Broj djece u vrtićkim grupama u Srpskoj od septembra će biti povećan na 20

BANjALUKA - Dozvoljeni broj djece u vrtićkim grupama u vrtićima u Republici Srpskoj od 1. septembra biće povećan sa 15 na 20.

Ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije Institut za javno zdravstvo RS do 14. septembra razmotriće mogućnost da dozvoljeni broj djece u grupi bude i 25, a u slučaju pogoršanja mjere će biti vraćene na staro.

Direktor Instituta Branislav Zeljković rekao je da će se izmjene preporuka koje priprema Institut odnositi samo na maksimalan broj djece u grupi dok sve ostale mjere predviđene za vrtiće ostaju iste.

Predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Instituta održali su danas sastanke sa predstavnicima javnih i privatnih predškolskih ustanova.

"Predškolske ustanove i sada djeluju u skladu sa preporukama Instituta. Dobili smo podatke da je minimalni broj djece obolio od virusa korona i uglavnom se ustanovilo da se radilo o tome da su roditelji zapravo bili prenosioci virusa na dijete koje je kasnije virus donijelo u vrtić", izjavila je ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić i dodala da djeca predškolskih i školskih ustanova potencijalnu mogućnost oboljevanja nose iz same zajednice.

Najavila je da će Ministarstvo uputiti Inspektoratu RS dopis da u narednom periodu organizuje pojačane kontrole boravka djece u vrtiću.

"Apelujemo prije svega na odgovornost samih roditelja prema svojoj djeci, i cjelokupnog sistema na svjesnost početka školske godine i opasnost od šitenja virusa korona ", rekao je Zeljković.

Direktor privatne predškolske ustanove "Dragan i Zoran" iz Bijeljine Goran Gašić rekao je nakon sastanka da su predstavnici privatnih ustanova iznijeli probleme koji su ekonomske prirode, ali shvataju da je zdravstvo cjelokupne zajednice prioritet svima.

"Iskreno s nadam da ćemo zajedničkim snagama u roku od petanestak do mjesec dana doći u situaciju da broj djece u grupama bude u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju", kazao je on.

O predviđenim mjerama rekao je da nije siguran da će biti lako izvodljivo poštivanje mjera nakon 1. septembra, kada se završe godišnji odmori.

"Evidentno je veliko interesovanje roditelja za upis djece", kazao je on i dodao da se nada da će uskoro imati mogućnost za rad u punom kapacitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije