Društvo

Broj nedostajućih podataka o plati smanjen za 48.000

Broj nedostajućih podataka o plati smanjen za 48.000
Foto: N.N. | Broj nedostajućih podataka o plati smanjen za 48.000

BIJELJINA - Dobrim odzivom poslodavaca i njihovom saradnjom sa Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Repubike Srpske broj nedostajućih podataka o plati smanjen je za gotovo 48.000, saopšteno je iz ovog fonda.

Od 16. maja, kada je na zvaničnoj internet stranici Fonda PIO objavljen spisak 37.889 uplatilaca doprinosa koji nisu blagovremeno ili u cjelini dostavili 289.012 podataka o plati za svoje zaposlene, do početka jula taj broj je smanjen na 35.603 uplatilaca i 241.141 nedostajući podatak o plati, u formi obrasca "M-4" i "1002".

U Fondu ocjenjuju da su, nakon 45 dana od objave njihovog obavještenja poslodavcima za podnošenje nedostajućih podataka o plati za period 1994-2017. godine, efekti vidni i značajni i podsjećaju da je riječ o podacima koji bitno utiču na određivanje i visinu penzije.

Obrazac "M-4" kao podatak o plati bio je važeći do kraja 2009. godine, nakon čega je zamijenjen obrascem "1002" koji se dostavlja Poreskoj upravi.

Na spisku objavljenom na internet stranici Fonda uplatioci doprinosa su, radi lakšeg pregleda, razvrstani u foldere po nadležnim filijalama, a potom i u foldere po poslovnicama u okviru nadležne filijale.

"Fond i dalje apeluje da poslodavci koji su propustili da dostave podatke o plati to mogu učiniti do kraja godine, u nadležnim poslovnicama Fonda PIO", navedeno je u saopštenju.

U proteklih mjesec i po dana naknadno je dokumentovan i uvezan staž za oko 48.000 nedostajućih podataka, te se očekuje da i u narednim mjesecima preostali broj od 241.141 nedostajućih podataka bude kontinuirano smanjivan.

U Fondu ističu da na taj način ne bi bili primorani da, s ciljem zaštite prava osiguranika, podnose prekršajne prijave protiv poslodavaca koji nisu predali kompletne podatke o plati za svoje zaposlene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije