Društvo

Brži postupak izdavanja ličnih dokumenata za građane Srpske

Brži postupak izdavanja ličnih dokumenata za građane Srpske
Foto: Ustupljena fotografija | Brži postupak izdavanja ličnih dokumenata za građane Srpske

BANJALUKA - Ministri unutrašnjih poslova i uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Siniša Karan i Senka Jujić potpisali su danas Sporazum o elektronskoj razmjeni podataka i Tehnički protokol o elektronskoj razmjeni podataka u postupku izdavanja ličnih dokumenata iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sporazum je novi korak ka poboljšanju usluga za građane i napredak kojim će se ubrzati postupak izdavanja ličnih dokumenata - lične karte i putne isprave za građane Republike Srpske koji su upisani u matične knjige u Republici Srpskoj.

Sadašnji postupak provjere podataka za lice koje podnese zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata, između matičnih službi i organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, odvija se uz učešće matičara, koji u tom postupku ručno unose podatke u aplikaciju putem koje se dobijaju odgovori na zahtjeve MUP-a.

Unapređenje postupka ogleda se u tome što će se ručna provjera podataka zamijeniti automatskom, a to znači da nadležna organizaciona jedinica MUP, nakon što primi zahtjev lica za izdavanje ličnog dokumenta, može odmah elektronskim putem zatražiti provjeru podataka o tom licu i odgovor dobiti automatski u roku od nekoliko sekundi.

Resorni ministri su izrazili opredijeljenost dva ministarstva da primjenom savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija kontinuirano rade na digitalizaciji poslovnih procesa u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije