Društvo

Budimir: U toku inspekcija svih visokoškolskih ustanova, uskoro rezultati

Budimir: U toku inspekcija svih visokoškolskih ustanova, uskoro rezultati
Foto: Screenshot/RTRS | Budimir: U toku inspekcija svih visokoškolskih ustanova, uskoro rezultati

BANJALUKA - U Republici Srpskoj u toku je inspekcija svih visokoškolskih ustanova i u narednom periodu očekuju se rezultati, a posljedice će snositi svaka ustanova u kojoj budu utvrđene nepravilnosti, rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir.

Budimir je za RTRS rekao da je obuhvat inspekcijskog nadzora veoma širok i da će u slučaju nepravilnosti resorno ministarstvo postupiti onako kako to zakon omogućava.

Govoreći o radu 100 dana Vlade Srpske, Budimir je naveo da se moglo uraditi i više, ali da su uloženi svi napori da se unese nova energija u sve oblasti koje obuhvata Ministarstvo i da je uvjeren da su rezultati vidljivi.

On je istakao da je ulaganje u univerzitete u Srpskoj ulaganje u budućnost i nauku.

"Naša dva javna univerziteta vrijedno rade, imaju dobro rukovodstvo, a moja pomoć će biti u daljem razvijanju nauke. U razgovoru sa studentima insistirao sam na tome da se više uključuju u konferencije nauka, a ne samo u zabavu i sport", naveo je Budimir.

On je naglasio da potpuno vjeruje u generacije koje studiraju i ostaju u Srpskoj.

"Nigdje u regionu nemate da je školovanje besplatno za svakog studenta koji redovno upisuje akademsku godinu, a u studentskom domu besplatan smještaj. Moramo više raditi na promociji tih privilegija", rekao je Budimir.

On je rekao da su obezbijeđene stipendije za najbolje studente svih ciklusa studija, od po 200 KM 10 mjeseci u godini.

"Za te potrebe izdvajamo više od dva miliona KM, a do sada su data 33 miliona KM. To je značajna podrška studentima koji su posvećeni učenju i ostvarivanju rezultata", naglasio je Budimir.

Kada je riječ o naučnotehnološkom razvoju, Budimir je istakao značaj intelektualne razmjene naučnika, u čemu je veoma značajna saradnja naučnih i obrazovnih institucija Srpske i Srbije.

Budimir je rekao da će veliki značaj u spajanju nauke i privrede imati naučnotehnološki park čija je izgradnja u planu.

"Sada je faza idejnog i glavnog projekta koja će biti završena ove godine. Pokazalo se da se svakoj zemlji koja uloži u naučnotehnološki park to ulaganje vrati finansijski dugoročno kroz aspekt znanja", rekao je Budimir. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije