Društvo

Pratite nas na Google news

Buđenje vinograda za nove rekorde

Buđenje vinograda za nove rekorde
Foto: N.N. | Buđenje vinograda za nove rekorde
Vesna DUKA

TREBINJE - Tradicionalnim činom orezivanja vinograda u Carskim vinogradima na lokalitetu Ušće, kod Trebinja, porodica Vukoje proslavila je Svetog Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara.

Radovan Vukoje, vlasnik i direktor "Podruma Vukoje 1982", zadovoljan je izuzetno kvalitetnim rodom u prošloj godini, za koju kaže da je, zajedno s prethodnom, godina s pet zvjezdica, što, ako bi se slijedio kontinuitet povezanosti, može donijeti rekorde i u ovoj godini.

"Danas je vinogradarima najsrećniji dan, buđenje vinograda poslije zimskog sna. Vinograde zalijemo vinom, kako bi čokotu dalo novu energiju za bolji plod, a nama za rad, koji će, ako je sudti po početku godine, dati i veliki uspjeh", kaže Radovan Vukoje, podsjetivši da je lijepo vrijeme dozvolilo da se sprovedu sve agrotehničke mjere i da se već privede kraju rezidba u Zasad polju.

On je s ponosom podsjetio da je carsko vino iz 2015. godine, najekskluzivniji brend ovog lokaliteta, prije sedam dana osvojilo najprestižnije priznanje dosad, jer je poznata spisateljica Dženkins Robinson, zajedno s jednim od najvećih svjetskih vajn mastera Karlajlom Gilbinom, ovo vino ocijenila kao najbolje u regionu.

"To je nešto što predstavlja veliku čast i nama i ovoj trebinjskoj žilavci, jer je to potvrda kvaliteta u kolijevci ovog autohtonog vina, koje je bilo oficijelno vino brojnih monarhija krajem 19. vijeka", kazao je Vukoje.

Rekao je da je Robinsonova navela kako ovo vino, od 93% žilavke i 3% bene, karakteriše divan miris za začinskom kruškom, bijelom breskvom, mandarinom i blagom notom bagremovog meda, da je bogatog i složenog ukusa, zaokruženo i svilenkasto s nježnim kiselinama i dugotrajnim završetkom.

Podsjetivši i na narodno vjerovanje da bi godina ako je kišan Sveti Trifun trebalo da bude rodna, Vukoje kaže da i iz ovogodišnjeg uroda očekuju da selektuju dobar kvalitet, koji preferiraju.

Budući da Vukoje isključivo proizvode vina od sopstvenog grožđa, sa lokaliteta Carski vinogradi i Zasad polje, godinama imaju izuzetnu sirovinu, iz koje probiraju samo najbolja i najkvalitetnija zrna, od kojih godišnje proizvedu oko 200.000 boca vrhunskog vina.

Od prije dvije godine "Podrumi Vukoje 1982" proizvode i sortne destilate, koji takođe dobro prolaze na tržištu, a od ove godine je u prodaji i džin, brend koji, kako kaže Radovan Vukoje, sublimira onu snagu koja se poizvede u destileriji i ljekovito bilje hercegovačkog podneblja.

Dosta solidna je, kaže, bila i berba maslina, iako je u protekloj godini, za razliku od godine ranije, bila manja za 30 do 40 procenata zbog vremenskih uslova, ali je maslinovo ulje koje su proizveli bilo jednakog kvaliteta.

Rezidbu je blagoslovio i jerej Dražan Tupanjanin, koji je, uz čestitke za Svetoga Trifuna, istakao da samo dobar vinogradar može napraviti božansku kapljicu od dobrog roda, a da porodica Vukoje to uspješno i kvalitetno radi godinama.

Kvalitetna rezidba za najbolje rezultate

Na lokalitetu Ušće radi se takozvana mještovita rezidba, u kojoj se ostavljaju kratki kontiri s produženim lukovima, što je nešto što daje najbolje rezultate za sam kvalitet.

"U tom je slučaju prinos dosta manji, ali su grozdovi takvi da daju najbolji kvalitet ploda, a to se u ovoj vinariji preferira", pojasnio je Mladen Fuštar, menadžer "Podruma Vukoje 1982".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije