Društvo

Buduće majke zbog korone pod dodatnim stresom

Buduće majke zbog korone pod dodatnim stresom
Foto: N.N. | Buduće majke zbog korone pod dodatnim stresom

BANJALUKA - Buduće majke i one koje su to netom postale trenutno su u stanju stresa, ne samo zbog trudnoće i poroda, već i zbog novonastale situacije uzrokovane virusom korona, jer nije lako kada imate takva dva stresogena faktora.

Rekla je ovo za "Nezavisne" Vlatka Bojanić, vlasnica Škole za trudnice "Radosnica", govoreći o besplatnim online radionicama koje organizuju dva puta sedmično.

Bojanićeva je istakla da je u ovoj radionici putem interneta do sada učestvovalo preko 100 trudnica te da ih najčešće zanima kakva je trenutna situacija u porodilištu.

"Uključili smo Gordanu Bednaš, babicu iz Univerzitetskog kliničkog centra RS, koja u razgovoru sa budućim majkama daje sve preporuke i smjernice. Govorila im je o procedurama od dolaska trudnice u porodilište, prolaska kroz sve epidemiološke mjere kroz trijažne šatore, kao i šta treba sve da ponesu sa sobom", rekla je Bojanićeva.

Dodala je da su se trudnicama ovi razgovori sa babicom veoma dopali, jer su to sve ključne stvari koje njih zanimaju prije poroda.

"Sve naše korisnice su zbog novonastale situacije ostale bez mogućnosti obilaska porodilišta zbog toga im ove online radionice mnogo znače. Smatramo da je bio pun pogodak da se sa svom procedurom koja ih čeka upoznaju kroz razgovor sa babicom", kazala je Bojanićeva.

Istakla je da su organizovali i radionice dojenja, jer kada teoretski savladaju porod, trudnice se suočavaju sa dojenjem.

Dodala je da, iako je ovaj način komuniciranja putem interneta sa korisnicama sada prelazan period dok ne budu u mogućnosti da se vrate na stari režim rada, prema njenim riječima, ovo je i dobar put da se ovakav način vođenja radionica zadrži i u budućnosti.

"Imamo veliki broj zainteresovanih trudnica iz drugih gradova u BiH, takođe su nam se pridružile i naše žene koje žive u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i Francuskoj", navela je Bojanićeva.

Dodala je da će edukacije trajati do kraja aprila i u maju.

"Pozivamo sve zainteresovane trudnice da se od 2. maja prijave u novu grupu edukacije. Najbolje je da nam se jave putem društvenih mreža, gdje će dobiti sve potrebne informacije", objasnila je Bojanićeva.

Istakla je da su u saradnji sa psiholozima iz Centra za psihoterapiju "U povjerenju" organizovali grupe podrške za trudnice i porodilje u aprilu i maju.

Milijana Niškanović iz Centra za psihoterapiju "U povjerenju" rekla je da su grupom podrške porodiljama, koja se realizuje u okviru projekta "Nevidljivi problemi o kojima ne govorimo", htjeli da upoznaju i širu javnost da postporođajni period ne karakterišu samo pozitivna osjećanja.

"To je istovremeno i period u kojem se žena suočava sa najznačajnijom promjenom u svom životu, kad su zastupljena i neprijatna osjećanja, posebno u vrijeme krize izazvane virusom korona", rekla je Niškanovićeva.

Dodala je da su sve strepnje, pitanja i dileme kod porodilja u ovom periodu dodatno pojačani.

Istakla je da su, pored grupa podrške, kreirali i priručnike za trudnice i porodilje, kao i članove njihovih porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije