Društvo

Budući vozači u Srpskoj u neobranom grožđu zbog obustavljanja obuke

Budući vozači u Srpskoj u neobranom grožđu zbog obustavljanja obuke
Foto: N.N. | Budući vozači u Srpskoj u neobranom grožđu jer im je obustavljena obuka

BANJALUKA - Početkom marta završila sam s obukom i kad je došlo na red da izađem na polaganje vozačkog ispita sve je obustavljeno. Skoro dva mjeseca nisam sjela za volan, tako da kad dozvole da se polažu ispiti sigurno je da ću morati uplatiti još dodatnih časova.

Ovako je za "Nezavisne" novonastalu situaciju u kojoj se našla zbog zabrana koje su uslijedile s pojavom virusa korona u Srpskoj opisala jedna Banjalučanka, koja ističe da joj sve ovo predstavlja neočekivani trošak.

"Iskreno se nadam da nam neće tražiti da ponovo polažemo testove i da vadimo ljekarska uvjerenja, jer sigurno ne bi bilo u redu da sve iznova plaćamo", navodi ova Banjalučanka.

Siniša Radošević, vlasnik jedne banjalučke auto-škole, ističe da su u pravu kandidati koji se plaše da će zaboraviti ono što su dosad za volanom naučili.

"Usljed pauze izgube rutinu, trebaće im dopunski časovi i to su dodatni troškovi. Mene kandidati zovu, a ja ne znam šta da im kažem. Auto-škole su spremne da ispune sve preporuke. Evo ja, recimo, imam sredstva za dezinfekciju, pripremio sam i maske. Još samo da nam dopuste da radimo", naveo je Radošević za "Nezavisne".

Na niz problema u kojoj su se našli budući vozači u Srpskoj ukazuju i iz Resornog odbora za saobraćaj Demosa.

"Analiza je pokazala da su se stvorili problemi s kandidatima kojima radi nesprovođenja obuke i polaganja vozačkog ispita prestaju važiti dokumenti, kao što su uvjerenje o ljekarskoj sposobnosti te uvjerenje o položenim testovima, koji imaju važnost godinu dana. Budući vozači koji su započeli obuku vožnje su oštećeni jer već dva mjeseca imaju prekid redovnog osposobljavanja, što će uticati na njihovu osposobljenost", kaže Milenko Jaćimović, predsjednik ovog odbora.

Kako dodaje, analizirajući stanje bezbjednosti saobraćaja i transporta robe u doba posebnih mjera izazvanih epidemijom virusa korona, ovaj odbor zaključio je da su se pojavili problemi u oblasti obuke vozača i sticanja vozačkih kategorija koje su se pokazale kao spasonosne za društvo i borbu s epidemijom.

"Djelatnost obuke kandidata za vozače već drugi mjesec nije aktivna te se  primjećuje značajan nedostatak novih vozača, posebno teretnih motornih vozila C kategorije i skupova vozila CE kategorije. S obzirom na to da su vozači teretnjaka već mjesecima na prvoj liniji borbe s epidemijom dopremajući potrebnu robu i medicinski materijal za građane RS i BiH, novih vozača nema jer naprosto sistem obuke i polaganja nije u funkciji", ističe Jaćimović.

Jaćimović, koji je i inženjer saobraćaja, napominje da je djelatnost obuke vozača zakonom definisana kao djelatnost od opšte društvene važnosti te kao takva treba da ima poseban tretman i u sadašnjem stanju.

Srbija je, podsjeća, već donijela mjere kojima je dozvoljen rad škola za vozače i polaganja ispita, što u RS nije slučaj. Donošenjem mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, kako napominje, otvara se mogućnost i obuke novih vozača u RS, naravno uz određene mjere zaštite, nošenja zaštitnih maski i rukavica, ali problem je u zaostajanju procesa i organizovanja polaganja ispita u RS.

"Zavod za obrazovanje odraslih RS pozivamo da u što kraćem vremenu napravi plan i mjere na samim mjestima gdje se odvija polaganje ispita i proces što prije pokrene u interesu građana", naveo je Jaćimović.

Sa druge strane, iz Zavoda za obrazovanje odraslih RS potvrdili su za "Nezavisne" da su u RS mjerama u vezi s pandemijom virusom korona onemogućeni obuka i polaganje teoretskog odnosno praktičnog dijela vozačkih ispita.

"Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske sačinio je, u sklopu Prijedloga postepenog ublažavanja mjera za sprečavanje širenja virusa SARS-CoV-2 u Republici Srpskoj, prijedlog organizovanja osposobljavanja kandidata za vozače, kao i sprovođenja ispita iz poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja, iz poznavanja pružanja prve pomoći i sprovođenja ispita iz upravljanja motornim vozilom", uvjeravaju iz Zavoda, odakle dodaju da će, nakon usvajanja ovog prijedloga, o njemu biti blagovremeno obaviješteni svi koji su zainteresovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije