Društvo

Bukte požari na području Trebinja, vatrogasci brane kuće

Bukte požari na području Trebinja, vatrogasci brane kuće
Foto: Vesna Duka | Bukte požari na području Trebinja, vatrogasci brane kuće

TREBINJE - Na području Trebinja požari i dalje bukte, a raspirivanju vatre doprinosi sjeverni vjetar koji je u gradsku kotlinu donio miris paljevine i gusti dim, pa se u jutarnjim satima činilo da gori sa svih strana.

Pripadnici Vatrogasne jedinice Trebinje bukvalno prelaze sa jednog lokaliteta na drugi, po potrebi, tamo gdje se vatra najviše rasplamsava, a najkritičniji je sjeverni dio, gdje je i dalje najugroženije selo Brani Do, ali i lokalitet Badanj Bara, gdje se samo kuće brane.

“U pitanju je dio požara koji se prije nekoliko dana razbuktio u selu Brani Do, pa se sada širi prema selu Brova, tako da imamo situaciju da prebacujemo ekipe po potrebi sa jednog požarišta na drugo”, kaže Zdravko Kašiković, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

Iako helikopter u ovom dijelu opštine ne može učiniti ništa zbog gustine šume, on tvrdi da će vatrogasci učiniti sve najprije da odbrane ugrožne kuće, a onda će se truditi da subiju požar.

Kašiković je demantovao bojazan da će u ovom dijelu vatra doći do magistralnog puta Trebinje – Bileća, iako ni takav slijed događaja nije isključen.

Situacija je stabilna na jugoističnom dijelu opštine, na Zubačkom platou, gdje se nakon  intervencije helikoptera Helikopterskog servisa RS situacija stavila pod kontrolu, ali je vjetar u noći između četvrtka i petka razbuktio vatru, pa je ponovo zajedničkim dejstvima helikoptera, vatrogasaca i mještana, ponovo sve lokalizovano.

Situacija je na području opština Bileća i Gacko dosta stabilnija, iako su požari aktivni još na nekoliko lokaliteta na nepristupačnim terenima.

“Vatra još gori na području Bijele Rudine, Granice, Šobadina, te Meka Gruda prema opštini Gacko i prema selu Pađeni, kao i planina Sitnica, ali su tereni nepristupačni, pa, iako je šteta velika nemoćni smo da je spriječimo”, kaže Radomir Radmilović, komandir Vatrogasne jedinice Bileća.

Na području Gacka je situacija uglavnom pod kontrolom, osim nepristupačnih terena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije