Društvo

CCI: NS RS ima najlošije rezultate u posljednjih sedam godina

CCI: NS RS ima najlošije rezultate u posljednjih sedam godina
Foto: Jelena Đurđević | CCI: NS RS ima najlošije rezultate u posljednjih sedam godina

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske u prvoj polovini 2017. godine zabilježila je najniži stepen produktivnosti u aktuelnom mandatu, te jedan od najlošijih u poslednjih sedam godina, a ono što posebno zabrinjava je niska relizacija zakona, svega 19 usvojenih i 11 prihvaćenih u nacrtu te poslato u proceduru.

Upozorili su na to iz Centra civilnih inicijativa prilikom predstavljanja rezultata rada NS RSn i Vlade RS.

Ističu da su svi usvojeni zakoni zapravo zaostaci iz predhodnih godina, koji su planirani ali nisu realizovani, pa su preneseni kao obaveza, dok nije usvojen nijedan od 53 nova zakona u Programu rada za 2017. godinu, a samo su dva prihvaćena u nacrtu.

"Vjerovatno najvažnija stvar u prvih šest mjeseci je sprečavanje prodaje  Rudnika željezne rude Ljubija po zamisli Vlade RS", navode iz CCI.

Pored toga prvo polugodište kako navode obilježio je i alarmantan odlazak mladih iz RS te vrlo alarmantan stepen zaduživanja.

Kako navode, značajan je i zaostanak u realizaciji strategija, a od 19 planiranih, usvojene su tri, dok su četiri prihvaćene u nacrtu.

"Ni u ovom periodu nije održana nijedna posebna sjednica na kojoj bi se razmatrala pitanja od ključne važnosti za građane o stanju u zdravstvu, privredi, korupciji, obrazovanju, prirodnom priraštaju ili odlasku mladih", rekao je Željko Ninković iz CCI.

Napomenuli su da su i pored niskog nivoa realizacije, usvojeni značajni zakoni poput Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupcija, Krivičnog zakonika RS Zakona o viskom obrazovanju...

"Vlada RS je predlagač i pripređivač većine mjera  koje dolaze  na dnevni red NS RS. Nedovoljna efikasnost Vlade tokom prve polovine godine u kreiranju dokumenata i u prebacivanju nacrta u prijedloge, kada govorimo o utvrđivanju i usvajanju zakona u proceduri kakva jeste, rezurtirala je nedovoljnom efikasnošću kako Vlade RS tako i NS RS", navode iz CCI.

Komentarišući rad Vlade RS u istom periodu, u CCI su zaključili da prednjači u realizaciji strategija, te da je u tom pogledu ostvarila duplo bolji rezultat od Vlade FBiH.

Podsjetili su i da Vlada RS ne odgovara na vrijeme na zastupnička pitanja ali i da krši zakon o ravnopravnosti polova, te napomenuli i da je Glavna služba za reviziju RS u izvještajima konstatovala značajnu finansijsku nedisciplinu u Vladi RS.

"Umjesto odgovornosti ministara i Vlade za stanje koje je zatečeno i njihovih ostavki, imamo neprimjeren pritisak na instituciju za čiji je rad politička nezavisnost ključna. NS RS mora u sebi naći snage da zaštiti instituciju Glavne službe revizije", navode u CCI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije