Društvo

Pratite nas na Google news

Čak 122 crne tačke na putevima u FBiH (FOTO)

Čak 122 crne tačke na putevima u FBiH (FOTO)
Čak 122 crne tačke na putevima u FBiH (FOTO)
Almedin Šišić

SARAJEVO - Javno preduzeće "Ceste Federacije BiH" prije nekoliko dana sklopilo je oko 50.000 KM vrijedan ugovor sa Fakultetom za saobraćaj i komunikacije iz Sarajeva o izradi nove studije crnih tačaka na magistralnim cestama u FBiH.

Ovaj iznimno važan dokument, naime, prvi je takav nakon 2010. godine, kada je urađena prethodna studija koja je identificirala čak 122 opasna mjesta na cestama u Federaciji, od čega su 22 lokacije okarakterizirane kao posebno opasne crne tačke. Novu studiju radi ekipa stručnjaka na čelu sa profesorom Osmanom Lindovom, i ovaj dokument, nesumnjivo, ukoliko bude dalje pravilno populariziran i distribuiran među vozače i građane općenito, spasiće barem nekoliko desetina ljudskih života.

"Ovo je studija koja proističe iz obaveza svih upravitelja cesta, i mora biti rađena jednom u tri godine. Dakle, studija će dati odgovore koje su to kritične dionice na cestama u FBiH", kaže Lindov, te pojašnjava kako studija može pokazati i da dionica na kojoj su se dešavale nesreće nije crna tačka.

"Nova studija će dati odgovore koliko je sad crnih tačaka na cestama, koji su pravi uzročnici saobraćajnih nesreća, i onda ćemo znati šta činiti", navodi on.

Inače, kako ističu iz "Cesta Federacije BiH", od svog osnivanja 2002. godine uložili su značajna sredstva "za zaštitu i očuvanje tehničko-tehnološkog jedinstva sistema magistralne cestovne mreže".

"Iz istraživanja provedenih u razvijenim zemljama može se ustvrditi da je uloga ljudskog faktora u nesrećama dominantna - preko 85 posto. Istraživanja su pokazala da je uticaj ceste na nastanak prometne nesreće mali, i kreće se od četiri do 12 posto. Konkretno, prema izvještaju MUP-a FBiH, uticaj ceste na nastanak prometne nezgode kreće se od jedan do dva posto", navodi Mirsad Dizdarević, dipl. inženjer i savjetnik u Kabinetu Uprave preduzeća, i dodaje da upravo ovi podaci govore da i druge institucije u državi moraju dati svoj doprinos u smanjenju broja nesreća, odnosno poginulih i povrijeđenih osoba.

"Naglašavamo da samo koordinirajuće aktivnosti mogu dovesti do željenog cilja", zaključuje Dizdarević.

Značajan faktor rizika, o kojem se ne govori mnogo, predstavlja činjenica da zbog lošeg životnog standarda bh. građani voze možda i najstarija vozila u ovom dijelu Evrope. Istovremeno, mnoga od tih i takvih "raspadajućih" vozila završavaju sa friziranim motorima, i sve to skupa, uključujući nerazvijenu svijest uglavnom mladih vozača, uzrokuje veliki broj nesreća na bh. cestama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije