Društvo

Čak 18 opština u RS bez zavedene posjete turista

Čak 18 opština u RS bez zavedene posjete turista
Foto: N.N. | Čak 18 opština u RS bez zavedene posjete turista

BANJALUKA, OŠTRA LUKA - Iako brojne opštine Republike Srpske obiluju prirodnim ljepotama, podaci Zavoda za statistiku kažu da mnoge ne bilježe nijednu registrovanu posjetu turista ni noćenje, pa se postavlja pitanje da li ih turisti zaista zaobilaze i zašto.

Berkovići, Bileća, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari grad, Trnovo, Jezero, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Ljubinje, Oštra Luka, Pelagićevo, Stanari, Han Pijesak, Čajniče, Šekovići opštine su koje od 2012. godine nisu zabilježile niti jednu posjetu turista, tvrdi zvanična statistika.

Podaci Zavoda za statistiku su prikupljeni na osnovu mjesečnih izvještaja o turistima i noćenjima, koje dostavljaju ugostiteljska i druga preduzeća, poslovni subjekti i organizacije koje pružaju usluge smještaja.

Iz hotela "Omar" Kneževo potvrđuju da turista uopšte nema, ni domaćih ni stranih, te da je u zadnje vrijeme sve stalo.

Slaže se i Goran Borojević, načelnik Kneževa, koji kaže da turisti dolaze samo iz okolnih gradova i to najčešće zimi kada je otvoren ski-centar.

Dragan Stanar, načelnik Oštre Luke, tvrdi da u ovu opštinu dolazi mnogo turista, pogotovo tokom ljeta i oko Nove godine, ali da spavaju kod poznanika.

"Imamo veliku dijasporu, dolazi dosta ljudi, ali oni uglavnom spavaju kod onih kod kojih su došli. Dosta naših mještana koji rade u Njemačkoj dovedu na ljeto kolege, na Sani provedu dva-tri mjeseca i spavaju u kućama domaćina. Bilo bi dobro kada bi se našao neko da oformi smještajne kapacitete, jer ih sada nemamo, vjerovatno bi zaradio", smatra Stanar.

Ističe da gosti dolaze zbog rijeke Sane, poznate po čistoj vodi, lijepim obalama i bogatom ribljem fondom, ali i zbog tradicionalne borbe bikova "Grmečka korida", koja okupi mnoge, kako iz okoline tako i iz regiona.

Iz Turističke organizacije RS kažu da na osnovu pomenutih zvaničnih podataka ne mogu sa sigurnošću tvrditi da ove opštine nisu posjetili turisti.

Kao primjer navode crkvu Uspenja Bogorodice u Čajniču, u kojoj se nalazi čudotvorna ikona Čajnička Krasnica, kojoj hodočaste vjernici iz svih krajeva svijeta, te Han Pijesak, u kojem se održava muzički festival "Kamp fest", koji okuplja veliki broj izvođača s prostora bivše Jugoslavije.

Goran Obradović, direktor Turističke organizacije Čajniče, tvrdi da vikendom imaju redovne posjete turista koje interesuje vjerski turizam.

Ipak, oni spavaju u crkvenim konačištima, pa nisu evidentirani u zvaničnoj statistici kao turisti.

"Po tri-četiri autobusa turista dolaze iz Srbije, prespavaju u crkvenim konačištima, a mislim da se tu ne plaća boravišna taksa", priča Obradović.

Iz TORS navode da posjete turista podrazumijevaju i izlete, obilaske, kraće boravke, a one se ne vode u Zavodu za statistiku.

"Postoji mogućnost da neka opština uopšte nema smještajni kapacitet, kao što je slučaj s Oštrom Lukom, ili da objekti koji pružaju usluge smještaja nisu dostavili podatke, ali u nabrojane opštine dolaze turisti, jer o tome govore i podaci Ministarstva finansija RS (izvještaj o uplatama boravišne takse) jer se pojavljuju s uplatama", tvrde iz TORS.

Na upit "Nezavisnih", iz Ministarstva finansija RS su nas preusmjerili na Ministarstvo trgovine i turizma, koje navodi da prilikom vođenja evidencije o statističkim pokazateljima u oblasti turizma koriste podatke Republičkog zavoda za statistiku, te da ne vode evidencije pojedinačno za gradove i opštine u RS, jer lokalne zajednice u saradnji s turističkim organizacijama gradova i opština prate stanje na lokalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije