Društvo

Čekaju obeštećenje za umanjeni prevoz

Čekaju obeštećenje za umanjeni prevoz
Foto: N.N. | Čekaju obeštećenje za umanjeni prevoz
Nikola Vidačković

BANJALUKA - Ukoliko se predstavnici Vlade RS ne odazovu na sastanak koji zahtijevaju četiri sindikalne organizacije budžetskih korisnika, oni će, kako tvrde, primijeniti sve oblike sindikalne borbe.

Navode da je sporno više pitanja, a sindikalci poseban naglasak stavljaju na naknadu za prevoz radnika. Ustavni sud RS je donio odluku o nezakonitosti uputstva - pravilnika o načinu obračuna naknade za prevoz radnika zaposlenih u prosvjeti, kulturi, upravi, unutrašnjim poslovima i pravosuđu.

"Zakon je rekao da je poslodavac dužan isplatiti pun iznos prevoza, Vlada je svojim podzakonskim aktom umanjila na 50 odsto. Ustavni sud je to oborio, tako da smo došli u situaciju da već imamo milionsku štetu, a ta sredstva će morati da se nađu", rekao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave. 

Sindikalci još nemaju tačnu cifru, to jest ne znaju koliki je dug, ali prema nekim procjenama već prelazi tri miliona KM.

"Ako se predstavnici Vlade ne odazovu do 26. januara, onda ćemo sazvati sjednicu naših organa pa ćemo vidjeti šta i kako dalje. Prvi korak koji bi bio je  tužba", kaže Marić.

Anica Jondić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova, navela je da se već 15 mjeseci radnicima pravi šteta, te napomenula da je ovaj sindikat zahtijevao da se u budžet resornog ministarstva za ovu godinu uvrsti dodatnih 700.000 KM da bi bila obezbijeđena sredstva za troškove prevoza.

Oko 3.200 radnika ima pravo na naknadu troškova prevoza. Od toga je, kaže Jondićeva, barem polovina ostvarivala 50 odsto naknade.

"Da bi mogli doći na posao, radnici su prevoz plaćali iz svog džepa. U više navrata smo upozoravali Vladu da je to problem i da nije u skladu sa zakonom. Radnike treba obeštetiti", rekao je Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa.

Oni su pozitivan odgovor dobili juče jer je iz Ministarstva pravde RS rečeno da će  sa sindikalcima koji su u njihovoj oblasti 23. januara održati sastanak.

"Tokom ovog sastanka biće razgovarano o najadekvatnijim rješenjima za realizaciju odluke Ustavnog suda RS, a koja se odnosi na postupanje u vezi sa uputstvom za način obračuna prevoza za zaposlene u pravosudnim institucijama", kazala je Sanja Džombić, portparol Ministarstva pravde RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije