Društvo

Centar "Gnijezdo" djeci pruža podršku preko Zooma i Vibera

Centar "Gnijezdo" djeci pruža podršku preko Zooma i Vibera
Foto: N.N. | Centar "Gnijezdo" djeci pruža podršku preko Zooma i Vibera

BANJALUKA - Centar za podršku djeci i porodici "Gnijezdo" u Karanovcu, koji je osnovala "IN fondacija", zbog trenutne epidemiološke situacije i mjera koje su na snazi privremeno je zatvoren, ali uprkos tome i dalje, putem Zooma i Vibera, komuniciraju sa djecom, potvrdila je za "Nezavisne" Branka Ivanović, izvršna direktorica "IN fondacije".

Prema njenim riječima, u Centru, koji djeluje u prostorijama Osnovne škole "Milan Rakić", pruža se podrška djeci u učenju, jer roditelji često nisu u mogućnosti da djeci pruže adekvatnu podršku.   

"To su djeca koja dolaze iz disfunkcionalnih porodica i upravo zbog toga ovi kontakti služe kao dobra prevencija nasilju, zanemarivanju i zlostavljanju", kazala je Ivanovićeva.     

Kako kaže, kad roditelji znaju da su djeca u svakodnevnom kontaktu sa Centrom, ipak su na neki način obazriviji u svom ponašanju.

Ivanovićeva kaže da su koordinatori aktivnosti u "Gnijezdu" u svakodnevnom kontaktu sa djecom, koristeći Zoom aplikaciju ili putem Vibera, te da planiraju i realizuju relaksirajuće sadržaje i na neki način, prema njenim riječima, pokušavaju da komuniciraju s njima i budu im podrška.     

"Oni pružaju podršku djeci koja se suočava sa izazovima u funkcionisanju tokom ovih zabrana, ograničenja ili sa onima koji imaju neku porodičnu situaciju sa kojom se ne mogu sami nositi", naglašava Ivanovićeva.

Prema njenim riječima, donedavno su djecu birali preko pedagoške službe, škole i nastavnika te sada imaju situacije da roditelji sami dolaze i mole da se djeca uključe u rad Centra.

"Imali smo skoro situaciju sa dječakom koji ide u drugi razred osnovne škole, a koji ima problema u savladavanju čitanja i pisanja. On je skoro krenuo u Centar i osjetio se značajan napredak, jer se s njim intenzivno, svakodnevno radilo", kazala je Ivanovićeva.          

Trenutno su, prema njenim riječima, bez finansijske podrške, ali entuzijazam i resursi uspijevaju održati Centar.      

Dodaje da su sredstva koja je grad izdvajao za ovaj projekat značajna te se nada da će i ubuduće imati podršku grada.

"Trenutno čekamo vrijeme kada će prestati da važe mjere koje su donesene, kako bismo se ponovo vratili u Centar", kaže Ivanovićeva.   

Centar za podršku djeci i porodici "Gnijezdo" u Karanovcu otvoren je u martu 2019. godine s ciljem da djeci uzrasta od osam do 15 godina pomogne u savladavanju školskog gradiva te da ih uključi u kreativne, muzičke i druge radionice. Ovaj centar je otvoren uz podršku Centra za socijalni rad i grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije