Društvo

Centar za obrazovanje i "Zaštiti me" dobili savremenu opremu za učenje

Centar za obrazovanje i "Zaštiti me" dobili savremenu opremu za učenje
Foto: N.N. | Centar za obrazovanje i "Zaštiti me" dobili savremenu opremu za učenje

BANJALUKA - Centar za obrazovanje, vaspitanje i rahabilitaciju slušanja i govora i Centar "Zaštiti me" su dobili donacije koje će ovim ustanovama znatno olakšati uslove za rad sa djecom i mladima.

Oni su u okviru projekta "Poboljšanje dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih i socijalnih usluga radi poboljšanja kvaliteta socijalne uključenosti za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju - ASIQ", postali opremljeniji za po tri smart TV-a sa ekranima osjetljivim na dodir koji će najmlađima učenje učiniti zabavnim.

Vodeći partner u sprovođenju ovog projekta koji se finansira kroz EU Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora je Gradska razvojna agencija.

Momir Širko, menadžer ovog projekta, istakao je za "Nezavisne" da su smart ekrani od ogromnog značaja za postizanje ovog cilja i samo su dio onoga što će ove ustanove kroz projekat dobiti.

"Svaka od ustanova će dobiti ili je već dobila još medicinsku opremu koja se sastoji od opreme za senzornu integraciju, asistivne tehnologije, logopedsku i ORL opremu, kao i vozila za prevoz korisnika. Pored ovoga dobiće i opremu za kuhinju, vešeraj, kao i materijal za praktičnu nastavu učenika", naglasio je Širko.

Prema njegovim riječima, implementacija projekta je počela 1. jula 2020. godine i trajaće do 31. decembra ove godine, a ukupna vrijednost mu je oko 575.000 evra, te su sva oprema i radovi ugovoreni uz EU PRAG proceduru javnih nabavki.

"Isporučena oprema je važna za odvijanje nastavnog procesa za učenike sa lakim intelektualnim smetnjama u razvoju i samo je dio onoga što će se kroz ASIQ projekat obezbijediti za korisnike ove dvije partnerske ustanove", dodao je Širko.

Saša Tatić, direktor Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora, kazao je da je ova donacija veoma značajna.

"Televizori su poprilično veliki, sa instaliranim programom Windows i Android verzijama, a ono što je posebno važno jeste da su moguće adaptacije drugih sektorskih programa u radu sa djecom. Nabavljen je i novi vešeraj za pranje i sušenje veša. Takođe, dobili smo stvari za kuhinju i pekaru, kombi za prevoz djece i mladih i još mnogo toga", naglasio je Tatić.

Zorica Kuzmanović Vasilić, direktorica Centra "Zaštiti me", kazala je da je modernizacija radionica, kao i nabavka novih uređaja, mašina, alata i opreme preduslov da bi njihovi učenici kroz praktičan rad usvojili potrebna znanja i vještine za svoja buduća zanimanja, a i sigurnost u izvođenje praktične nastave.

"Zahvaljujući projektu znatno je unaprijeđen vaspitni proces, a posebno praktična nastava za naše učenike. Poseban značaj je što učenici praktična znanja mogu primijeniti i kod svojih kuća i na taj način pomoći roditeljima, na primjer pokositi travu, isfrezati baštu, ošišati roditelje i drugo", kaže Kuzmanović Vasilićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije