Društvo

Centar zdravstva i turizma u RS

Centar zdravstva i turizma u RS
Foto: N.N. | Centar zdravstva i turizma u RS

TESLIĆ - Monografija o istorijatu Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica" pod nazivom "Vijek u službi zdravlja" autora Bojana Stojnića, te Viber stikeri s motivima banje predstavljeni su u petak povodom velikog jubileja ZTC "Banja Vrućica" - 100 godina od osnivanja.

Dragan Bogdanić, generalni direktor ZTC "Banja Vrućica", rekao je da 100 godina rada jednog preduzeća znači mnogo i da će na svečanoj akademiji imati pacijentkinju koja je samo dvije godine mlađa od ove banje.

"Ona koristi naše usluge preko 50 godina, što pokazuje i dokazuje povoljno dejstvo na zdravlje ljudi u 'Banji Vrućici'", kazao je Bogdanić. Zahvalio je autorima monografije "Vijek u službi zdravlja", koji su na sjajan način predstavili sve one ljude koji su zaslužni za opstanak i rad "Banje Vrućice".

"Naša obaveza je da se prisjetimo svih onih koji su svojim radom doprinijeli da 'Banja Vrućica' bude to što danas jeste, a i mi svojim radom moramo ostaviti budućim generacijama da oni takođe pričaju priču o jednom uspješnom akcionarskom društvu", pojasnio je Bogdanić.

Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske i autor, istakao je da je još u vrijeme Starih Rimljana korištena termomineralna voda iz ove banje kao lijek.

"Intenzivnije je korištena za vrijeme austrougarske vladavine, organizovanije za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, potpuno organizovano u SFRJ, da bi u RS doživjela svoj jubilej, ali i postala centar zdravstva i turizma, ne samo u BiH, već i u jugoistočnoj Evropi", rekao je Stojnić.

Prema njegovim riječima, značajnu ulogu u organizovanju modernog, zdravstvenog i turističkog centra imao je Simo Krstić, koji je banju kupio 1919. godine.

"On je pristupio izgradnji kupatila s bazenima i kadama, velelepnog hotela, paviljona i vile. Prvi poznati ljekar bio je Gavrilo Božić, a drugi Keca Aljković", kazao je Stojnić.

Monografija je rađena oko 18 mjeseci, obavljena su obimna istraživanja u ZTC "Banja Vrućica", Arhivu RS u Banjaluci, Arhivu BiH u Sarajevu, Arhivu Jugoslavije u Beogradu i Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

Aleksandar Radošević, izvršni direktor za operacije i marketing u ZTC "Banja Vrućica", rekao je da se "Banja Vrućica" uvijek trudila da bude spoj tradicionalnog i modernog, pa su predstavljeni istorijat, ali i moderne tehnologije, poput Viber stikera.

"Oni su završeni i predati Viberu, a za sve stanovnike BiH biće dostupni od 12. septembra", kazao je Radošević.

Dodao je da su stikeri urađeni na duhovit, moderan i zabavan način. "Pored stikera koji promovišu opštu komunikaciju, rađeni su i brendirani stikeri koji promovišu djelatnost 'Banje Vrućice', a to su zdravlje i rekreacija", zaključio je Radošević.

Svečana akademija povodom 100 godina osnivanja ZTC "Banja Vrućica" je 11. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije