Društvo

Češće zloupotrebe bolovanja u Srpskoj

Češće zloupotrebe bolovanja u Srpskoj
Foto: N.N. | Češće zloupotrebe bolovanja u Srpskoj

BANJALUKA - Od početka ove godine Fond zdravstvenog osiguranja RS je na osnovu prijava 38 poslodavaca pri provjeri 45 radnika utvrdio da je šest bolovanja bilo zloupotrijebljeno, a poslodavci ističu da je vidljivo da se broj zloupotreba bolovanja iz godine u godinu povećava.

U FZO RS su za "Nezavisne novine" kazali da se tokom prošle godine 107 poslodavaca obratilo Fondu sa zahtjevom za provjeru opravdanosti bolovanja za 133 radnika, te da su kod devet slučajeva utvrđene nepravilnosti kod propisivanja bolovanja.

Kada je riječ o regularnim bolovanjima, u Fondu ističu da je u prvoj polovini ove godine u prosjeku mjesečno bilo 15.200 bolovanja, dok je taj broj prošle godine u istom periodu bio nešto niži, i iznosio 15.150 bolovanja mjesečno.

"Međutim, krajem prošle godine značajno je povećan broj slučajeva bolovanja, prvenstveno zbog velikog rasta broja zaraženih virusom korona", kazali su u FZO RS.

Kako su istakli, u novembru je bio zabilježen rekordan broj bolovanja.

"Samo u novembru 2020. godine bilo je 35.683 slučaja bolovanja, što je najveći broj u jednom mjesecu prošle godine", naveli su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Dodali su da je tokom prošle godine u prosjeku mjesečno bilo 18.800 bolovanja, dok je taj broj 2019. godine iznosio 16.300.

Kako su naveli, troškovi Fonda, koji refundira poslodavcima neto platu za radnike koji se nalaze na bolovanju dužem od 30 dana, u 2020. godini iznosio je 17,5 miliona KM, dok je u 2019. bio nešto niži i iznosio je 16,2 miliona KM.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, u razgovoru za "Nezavisne novine" istakao je da je primjetno da se broj slučajeva zloupotrebe bolovanja svake godine povećava.

"Dobijamo takve informacije od svih poslodavaca. Da tako kažem, krajnje je interesantno da sve više pritužbi imamo od rukovodilaca iz javnog sektora, koji kažu da više ne mogu organizovati posao zbog tolikog broja slučajeva zloupotrebe bolovanja", naveo je Trivić.

Dodao je da su aktivnosti sprečavanja ovog problema pokrenute prošle godine.

"Imali smo sastanak u Ministarstvu rada i Ministarstvu zdravlja, a ovih dana ćemo inicirati još jedan sastanak jer je očito da država mora preuzeti određene mjere", kazao je Trivić.

Poručio je da ovakva bolovanja nisu samo problem finansijske prirode u smislu koliko poslodavac trpi zbog toga, već da zbog zloupotrebe bolovanja trpe i drugi radnici.

"Radnici koji regularno rade onda moraju raditi i svoj, ali i posao za drugog radnika. Svako neopravdano bolovanje kvari raspored radnika", rekao je Trivić.

Dodao je da je krajem prošle godine zbog velikog broja bolovanja, prouzrokovanih virusom korona, došlo do povećanja troškova poslodavaca na mjesečnom nivou za oko pet miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije