Društvo

Četiri godine od poplava u Doboju: Svaka kiša im tjera suze na oči

Četiri godine od poplava u Doboju: Svaka kiša im tjera suze na oči
Foto: N.N. | Četiri godine od poplava u Doboju: Svaka kiša im tjera suze na oči

DOBOJ - Možda nam danas ne prijeti opasnost kao 2014, ali mi se jednako plašimo svakog oblačnog dana, kiše i nabujale rijeke Bosne, kažu supružnici Petričević, Koviljka i Ljubo, iz dobojskog naselja Pijeskovi.

U njihovo dvorište smo juče ušli četiri godine nakon što su nam se u maju 2014. požalili da je vodena bujica stigla do plafona njihove jednospratnice i uništila im sve što su decenijama stvarali.

"I sada čim kiša počne, ja plačem, meni kaže Ljubo - nemoj se sekirati, nema više, a ja mu kažem da se bojim, meni je to ostalo tu, taj strah, ja to zaboraviti nikada neću. I dan-danas čim kiša počne, ja sam gotova, ionako sam bolesna, i nasekiram se, popustila sam sa živcima", priča Koviljka, suzdržavajući suze bar pred nama.

Ljubo nam kaže da ne strahuje od Bosne sada, ali s kišama je već nešto drugo.

"Čim počne kiša padati, evo ovih četiri-pet dana, ja te noći ne spavam, odmah mislim da će se kuća srušiti, jer je ipak napravljena 1959/1960. godine", govori Ljubo.

Kuću su, kažu, sanirali, u njoj se može živjeti, iako je stradala i davne 1965, kada je Doboj takođe poplavljen.

"Godinu dana sam radio i dan i noć da je saniram. Ja sam moler po zanimanju i to sam sve svojim rukama radio, tu u dvorištu je voda bila do koljena kada sam počeo raditi sanaciju. Dobili smo donaciju i od stranaca, ali od nje smo zamijenili samo stolariju, i fasadu su mi uradili", kazao je Ljubo.

Petričevići žive u blizini magistralnog puta M17, gdje je u vodozaštitnoj zoni počela izgradnja objekta, što je dobojske socijaliste natjeralo juče da povodom godišnjice katastrofalnih poplava na toj lokaciji organizuju protest.

"Svima je poznato da je jedan od uzroka poplava izgradnja objekata i nasipa u plavnom pojasu rijeke Bosne. Danas se nalazimo ispred takvog jednog objekta. Dakle, i dalje vlast, koja nosi dio odgovornosti za poplave, izdaje dozvole za izgradnju takvih objekata", izjavio je Srđan Todorović, predsjednik dobojskog SP-a.

Povodom četvrte godišnjice katastrofe članovi SNSD-a su s mosta u rijeku Bosnu simbolično bacili vijenac.

"Jedanaest ljudi je tada stradalo strašnom smrću, a u suštini apsurdnom, kao da smo se nalazili na obali nekog okeana, gdje nas je cunami 'pomeo' u momentu zajedno s naseljem, gdje je, naravno, pričinjena i ogromna materijalna šteta", naveo je Nebojša Dragojlović, SNSD-ov koordinator za medije.

Obilježavanje četvrte godišnjice od elementarne nepogode koja je zadesila Doboj lokalne vlasti su odlučile da obave bez prisustva odbornika, ali i većine medija, odnosno samo pred kamerama komercijalnih TV kuća koje finansiraju iz gradskog budžeta, i to polaganjem vijenaca na spomen-ploču stradalima u poplavi.

"Nikakav poziv nismo dobili, čak smo mi pozivali predstavnike gradske vlasti da nam kažu kada se polažu vijenci i gdje se obilježava godišnjica poplava. Nikakav odgovor nismo dobili, apsolutno, ni zvaničan, ni nezvaničan", kazao je Vedran Gligorić, odbornik SP-a u Skupštini grada Doboj.

Mnoge Dobojlije juče je ponovo zaboljelo sjećanje na ono što su preživjeli prije četiri godine i kažu: "Ne ponovilo se nikad više."

Ogromna šteta

Iz Gradske uprave Doboj navode podatak da je iznos ukupno pričinjene štete u poplavama 172.688.971 KM, od čega privredi 123.059.227 KM, građanima 45.845.714 KM, a putnoj infrastrukturi 3.784.030 KM. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviši vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine i iznosio je 7,21 metar.

Redovna visina kote odbrane od poplava u Doboju iznosi tri metra, a vanredna 4,5 metra.

(Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije