Društvo

Cikotić: Sedam priroteta i 21 mjera u upravljanju migrantskom krizom

Cikotić: Sedam priroteta i 21 mjera u upravljanju migrantskom krizom
Foto: N.N. | Cikotić: Sedam priroteta i 21 mjera u upravljanju migrantskom krizom

BIHAĆ - Plan upravljanja migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini sadrži sedam priroteta, 21 mjeru i 116 aktivnosti, izjavio je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH nakon što je danas okončao radnu posjetu Unsko-sanskom kantonu.

Nakon što je jučer boravio na području Bihaća, gdje je o eskalaciji krize s migrantima razgovarao s kantonalnim i lokalnim zvaničnicima, te obišao kamp Lipa, Cikotić je danas boravio u Velikoj Kladuši, gdje je održao sastanak s predstavnicima Općinskog vijeća, a nakon toga posjetio migrantski centar Miral.

"Poslije ove posjete jasnija mi je situacija na području Unsko-sanskog kantona. Dogovorili smo određene mehanizme te konkretniju i efikasniju saradnju lokalnih i kantonalnih vlasti s državnim institucijama kako bi građani osjetili veći stepen sigurnosti", kazao je Cikotić.

On je dodao kako je cilj da se u budućnosti migrantskom krizom upravlja s nivoa države i da se tako rasterete vlasti u USK. Cikotić je istakao kako nema mađioničarski štapić i da će se rezultati budućih aktivnosti oko preveniranja migrantske krize osjetiti tek za izvjestan vremenski period.

Prema njegovim riječima, jedan od priorieta biće pojačana kontrola istočne granice kako bi se kontrolisao i smanjio ulazak migranata na područje BiH iz pravca Srbije i Crne Gore.

"Nastojaćemo da iz domaćih i međunarodnih fondova povećamo ukupan iznos budžetskih sredstava za ove aktivnosti, probaćemo da popravimo kooridnaciju između policijskih agencija u državi koje nedovoljno sarađuju, kako bi se teret migrantske krize rješavao na teritoriji čitave BiH. Također, uvešćemo i sistem kontrole svih institucija koje su odgovorne za ovo pitanje kako bi se sankcionisao nerad i neodgovornost", istakao je Cikotić.

Prema njegovim riječima, periodično će se vršiti ažuriranje pomenutog plana kako bi se pratio intenzitet i stepen realiziranih aktivnosti.

"Imamo obećanje Evropske unije da će podržati opremanje i obuku naših institucija koje su zadužene za kontrolu granice, tako da očekujemo pomoć s te strane. Međutim, smatram da i mi sami imamo još puno kapaciteta koje možemo iskoristiti", rekao je Cikotić.

Na kraju je istakao kako je optimista, kada je riječ o budućim koracima u pravcu rješavanja migrantske krize, a optimizam i ohrabrenje njegovom posjetom iskazali su i predstavnici kantonalnih i lokalnih vlasti s kojima je razgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije