Društvo

UKC RS: Cilj pobjeda traume nakon odstranjenja dojke

UKC RS: Cilj pobjeda traume nakon odstranjenja dojke
Foto: N.N. | Cilj pobjeda traume nakon odstranjenja dojke
Dajana Miljić

BANJALUKA - Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u Banjaluci ulažu sve napore da pacijentima nakon mastektomije omoguće normalan život, ali je i jako značajno da žene nakon zahvata mogu da urade rekonstrukciju dojke, rekao je Vlado Đajić, generalni direktor ove zdravstvene ustanove.

"Nakon što pacijentkinje saznaju da boluju od karcinoma, kod kojeg je neophodno izvršiti mastektomiju, većina žena doživi dodatni stres zbog odstranjenja dojke, i tada  razmišljaju kakav će biti rekonstruktivni zahvat na dojci, te da li će moći normalno da nastave život i kao žene i kao ravnopravni članovi društva", rekao je Đajić i dodao da oni na UKC RS ulažu maksimalne napore da pacijenti imaju dobar tretman, dobre lijekove i dobre usluge i na kraju ljubazan  odnos sa medicinskim osobljem.

"Mogućnost da nakon mastektomije urade rekonstrukciju dojke i lakše prevaziđu cijeli tok liječenja je prioritet ljekara i medicinskog osoblja Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju", rekao je  Đajić i izrazio zadovoljstvo što će ova klinika uskoro biti preseljena u nove i savremene prostorije na Paprikovcu.

Prema podacima Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju,  broj žena koje se odlučuju na rekonstruktivne zahvate dojke je u znatnom porastu.

Nakon saznanja da boluju od karcinoma kod kojeg je neophodno izvršiti mastektomiju, kod većine žena javlja se dodatni strah kao i stres zbog odstranjenja dojke, koju vezuju za svoju ženstvenost, materinstvo i seksualnost.

Nakon pozitivnog toka liječenja karcinoma, vrlo bitan segment u liječenju za sve pacijentkinje je i estetski segment i zato je od izuzetne važnosti podići svijest o rekonstrukciji dojke. 

Miroslavka Janković, šezdesetpetogodišnja Banjalučanka koja je prije dvije godine uradila rekonstrukciju dojke, rekla je da je zadovoljna rezultatima i preporučila ženama da se, uz saglasnost ljekara, nakon mastektomije odluče na rekonstrukciju.

"Dojka mi je odstranjena prije 20 godina i tada, osim što nisam znala kako će proći mastektomija, nije ni bilo pomisli da Fond zdravstvenog osiguranje plaća troškove rekonstrukcije", kazala je Jankovićeva, koja je podijelila svoje iskustvo o uspješnoj rekonstrukciji nakon mastektomije. Dodala je da cjelokupno odjeljenje  ove klinike radi veoma posvećeno i profesionalno iako su uslovi za rad na staroj lokaciji skromni, te izrazila nadu da će u novim prostorijama postizati još bolje rezultate.

"Zaista sam zadovoljna rezultatom i to je jako dobar osjećaj poslije svega što se izdešavalo", zaključila je ona.

Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS, ističe da se ova zdravstvena ustanova može pohvaliti veoma uspješnim zahvatima primarne i sekundarne rekonstrukcije dojke, te da će nove prostorije olakšati rad ljekara i oporavak pacijenata.

"Značajno je to što nakon mastektomije troškove rekonstrukcije dojke snosi Fond zdravstvenog osiguranja RS", objasnio je Baroš i napomenuo da to nije praksa u regionu.

"Možemo reći da su to blagodati koje su veoma dobra i pozitivna stvar što se tiče liječenja naših pacijentkinja, a svakako da nam je jako bitna i uspješnost liječenja, i ona je svaki dan sve bolja", pojasnio je Baroš.

Dodao je da na godišnjem nivou rade od 40 do 50 operacija primarne i otprilike toliko sekundarne rekonstrukcije dojke.

"Ne postoji dobna granica pacijentkinja koje nam se javljaju sa ovim problemom, tako smo imali rekonstruktivne oprecije pacijentkinja koje su preko 70 godina, a takođe u posljednje vrijeme, nažalost, često nam se javlju pacijentkinje koje su veoma mlade životne dobi, od 21 godine", kazao je Baroš.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
U BiH danas sunčano
Društvo

U BiH danas sunčano

Službenici čistili deponiju
Društvo

Službenici čistili deponiju

66 godina Arhiva RS
Društvo

66 godina Arhiva RS

Najčitanije