Društvo

Čordaš: Srpskim povratnicima u Mostaru 50.000 KM

Čordaš: Srpskim povratnicima u Mostaru 50.000 KM
Foto: Ustupljena fotografija | Čordaš: Srpskim povratnicima u Mostaru 50.000 KM

BANJALUKA - Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije obezbijediće 50.000 maraka za srpske povratnike u gradu Mostaru, dogovoreno je na sastanku vršioca dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davora Čordaša i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća u Mostaru Velibora Milivojevića.

Ova sredstva će biti utrošena na sanaciju i rekonstrukciju stambenih jedinica 10 najugroženijih srpskih povratničkih porodica s područja Mostara, a u okviru redovnog programa rada koji Sekretarijat priprema svake godine i finansira se iz budžeta RS, saopšteno je iz Sekretarijata.
 
Čordaš je napomenuo da Sekretarijat ima dobru saradnju sa srpskom zajednicom u ovom gradu i da je još ranije dogovorena pomoć od strane institucija iz Republike Srpske i od strane Hercegovačko-neretvanskog kantona u realizaciji prioritetnih potreba i projekata koji su od važnosti za njihov održivi povratak. 
 
"Ovim sredstvima biće riješen jedan od problema najugroženijih srpskih povratnika, a Sekretarijat će zajedno s Vladom Republike Srpske nastaviti da pomaže ove porodice kako bi im olakšali ostanak i obezbijedili jednake uslove života sa svim građanima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu“, dodao je Čordaš. 
 
Milivojević se zahvalio svima koji su imali sluha za ove porodice i njihove potrebe i što su im obezbijedili finansijska sredstva koja će doprinijeti poboljšanju uslova njihovog života. 
 
Takođe je rekao da još uvijek postoji potreba za ulaganjem u srpsku zajednicu s obzirom na broj Srba koji tamo živi i istakao da najveći oslonac i podršku imaju od institucija Srpske.   
 
Iz Sekretarijata napominju da je kroz redovan program rada Sekretarijata, kao i kroz kreditne projekte u prethodnom periodu u grad Mostar uloženo preko milion maraka i to na rekonstrukciju 20 individualnih stambenih objekata u okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda (SAF), ali i na infrastrukturne projekte, na projekte održivog povratka, na pomoć udruženjima i vjerskim objektima i na obnovu stambenih objekata povratničkih porodica. 
 
Jedan od glavnih ciljeva svih navedenih projekata , kako dodaju, je da se ovoj kategoriji stanovništva obezbijedi održivi povratak i njihov ostanak u prijeratnom mjestu boravka.    
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije