Društvo

Crkva stara 140 godina dobija freske

Crkva stara 140 godina dobija freske
Foto: N.N. | Crkva stara 140 godina dobija freske

DOBOJ - Jedan od najstarijih hramova u Zvorničko-tuzlanskoj eparhiji, crkva Vavedenja presvete Bogorodice u Osječanima, kod Doboja, skoro 140 godina nakon izgradnje biće ukrašena freskama.

"Već smo krenuli sa freskopisom, prije slave urađena je ova ikona presvete Bogorodice Širšaja, šira od nebesa, koja se raširenih ruku slika. Freskopis nam izvodi poznati freskopisac Teodor Kesić. Predviđanje je da bi se cijela crkva freskopisala potrebno je sedam do osam mjeseci aktivnog rada, ali to može da izađe i na godinu, sve zavisi, jer znate kako kod umjetnika nije uvijek isto raspoloženje", kaže jerej Nemanja Luketa, paroh osječanski.

U to kako teku radovi uvjerio se i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je na hramovnu slavu služio liturgiju.

"Imali smo veliku duhovnu radost na prvom mestu jer je došlo puno ljudi i dece na bogosluženje, većina njih su se pričestili telom i krvlju Hristovim, a to je za nas prva i najvažnija stvar. Crkveni praznici nas drže, okupljaju nas i to je ono što daje nadu da ćemo opstati na ovim prostorima", rekao je episkop Fotije za "Nezavisne".

U osječansku parohiju je jerej Luketa, inače Hercegovac, stigao prije tri mjeseca. Za to vrijeme je uz pomoć novčanih priloga brojnih parohijana urađeno dosta posla na hramu i oko njega, koji je izgrađen 1881. godine.

"Hram je iznutra kompletno renoviran, urađeni su zidovi, plafonski strop koji je bio drven sada je napravljen od čvrstog materijala. Takođe smo uradili paraklis pored crkve, koji služi za paljenje svijeća. Do sada su svijeće paljene u crkvi i to je stvaralo veliki problem jer bi ona začadila", naveo je Luketa.

Hram je obišao i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, koji je sa potpredsjednikom Skupštine grada Milošem Bukejlovićem, koji je inače iz Osječana, boravio u ovom selu.

"Ako se ne budu svijeće palile u hramu, a sada imaju gdje, sigurno će sačuvati njegovu unutrašnjost. Ovo nije jedina stvar koju smo u Osječanima uradili u vezi sa crkvom", izjavio je Jerinić.

Hram Vavedenja presvete Bogorodice ima ne samo duhovnu, nego i istorijsku vrijednost ne samo za Doboj, već i za cijelu eparhiju i Pravoslavnu crkvu, poručuju iz Osječana, te ističu da je crkva značajnije obnavljana davne 1981. godine, na stogodišnjicu postojanja, kada je zbog dotrajalosti počela da gubi svoj stari sjaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije