Društvo

"Crni petak" u BiH kao sezonsko sniženje

"Crni petak" u BiH kao sezonsko sniženje
Foto: Jelena Đurđević | "Crni petak" u BiH kao sezonsko sniženje

BANJALUKA - "Crni petak"! "Black Friday"! Popusti! "Cijene padaju" i drugi natpisi već su prekrili izloge mnogih prodavnica širom BiH, koje mame kupce najavama velikih popusta od 10, 20, 50 ili 70 odsto, a upravo danas je taj najveći šoping-praznik.

Name, "crni petak" širom svijeta poznat je po popustima i do 90 odsto i gomilama kupaca koji hrle da nabave proizvode, koji ponekad koštaju samo jedan dolar, a ovaj trend, prema mišljenju kupaca i prodavaca u BiH, polako postaje dio i naše kupoholičarske kulture.

Ipak, iz udruženja potrošača smatraju da "crni petak" u BiH više liči na sezonska sniženja.

Banjalučanin Zoran L. kazao je da očekuje sniženja i u Banjaluci na "crni petak", po ugledu na Zapad, te će stoga njegova kupovina cipela i pored hladnog vremena sačekati upravo taj dan.

"Iako ne vjerujem da će sniženja biti velika, kao u Americi, popustom od 20 odsto mogu ipak uštedjeti tridesetak KM", rekao je Zoran.

Zoran Petoš, menadžer za rad s potrošačima u Udruženju potrošača "Don" Prijedor, kazao je da su u BiH to uglavnom sezonska sniženja, koja trgovci poturaju pod "crni petak".

"Imamo određene radnje koje su došle sa Zapada na naše područje pa se kod njih mogu vidjeti ta sniženja do 70 odsto, ali na Zapadu 'crni petak' znači totalna rasprodaja, gdje ljudi po niskim cijenama mogu da kupe neke stvari", kazao je Petoš za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, "crni petak" u BiH dođe više kao sezonska sniženja ili određena akcijska prodaja.

Dodao je da potrošačima savjetuju da dobro pregledaju cijene robe.

"Kada se radi o sniženjima mora biti istaknuta i cijena prije sniženja, a i ona snižena da bi potrošači mogli da ustanove o kolikom popustu se radi", kaže on.

Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, kazala je da su ta sniženja na neki način prividna.

"To posebno važi za onu robu za koju mi kažemo da ima skimming cijenu, odnosno jako visoku cijenu, kao što su garderoba, obuća i neki modi hitovi", kazala je Bulićeva.

Dodala je da trgovici često znaju da spuste cijenu jedino robi koja je već duže vrijeme u skladištu, kako bi se otarasili viška.

Slaviša Kajkut, sekretar Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija" Banjaluka, ističe da se "crni petak" u BiH samo tako zove, a da nema nikakve veze s istim trendom u svijetu.

"Čak i sniženja od 20 ili 30 odsto koja se daju kod nas su prividna i odnose se na svega nekoliko artikala u radnji", kazao je Kajkut.

Prema njegovime riječima, često se dešava da trgovci upravo pred "crni petak" znaju da povećaju cijenu određenog proizvoda u redovnoj prodaju, pa onda toj robi daju popust.

ANKETA - Da li kupujete na "crni petak” ?

Anja-Marija Krčić, Banjaluka

Radujem se "crnom petku" i sigurno ću sebi priuštiti neki proizvod po sniženoj cijeni. Čak sam vidjela jedan kaput koji mi se jako dopao i sigurno da ću ga kupiti. Svako sniženje dobro dođe za moj budžet.

Žanet Stajčić, Slovačka (rođena Banjaluka)

Budući da već godinama ne živim ovdje, već sam u Slovačkoj, kod nas kada se obilježava "crni petak" sniženja su preko 90 odsto u svim radnjama, tako da možemo dosta robe kupiti po pristupačnim cijenama. Ovdje to nije baš tako.

Zorica Kunić, Banjaluka

Budući da sam student, svako sniženje, a posebno sada pred praznike, dobro mi dođe. Smatram da su cijene u našim radnja realne s popustima, a da nisu realne one bez popusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije