Društvo

Crnković o slučaju "Trgovska gora": BiH nije učinila dovoljno da zaštiti građane

Crnković o slučaju "Trgovska gora": BiH nije učinila dovoljno da zaštiti građane
Foto: Green Team ilustracija | Crnković o slučaju "Trgovska gora": BiH nije učinila dovoljno da zaštiti građane

NOVI GRAD - Predsjednik Udruženja "Grin tim" Novi Grad Mario Crnković rekao je da je 2024. godina odluke za slučaj "Trgovska gora" i ocijenio da BiH nije učinila dovoljno da zaštiti građane u vezi sa problemom planirane izgradnje skladišta radioaktivnog otpada na toj lokaciji u opštini Dvor u Hrvatskoj, na samoj granici sa BiH.

Prema njegovim riječima, ukoliko se na studiju uticaja na životnu sredinu ne odgovori jako i argumentovano, praćeno diplomatskom ofanzivom, dovešće se u pitanje i više od 250.000 građana koji žive u slivu rijeke Une.

"BiH nije dovoljno učinila na zaštiti građana. Hrvatska ne odustaje od svoje namjere, a nuklearni objekat, koji bi bio izgrađen u graničnom području sa BiH, na neadekvatnoj lokaciji, može imati čitav niz negativnih uticaja, koji će se neminovno odraziti na sve sfere života", rekao je Crnković, koji je član Ekspertskog tima BiH, prenosi Srna.

Crnković je naveo da je u toku realizacija istraživanja na monitoringu nulte stope radioaktivnosti na sjeverozapadnom dijelu BiH, Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

"Ti podaci nam u ovom slučaju praktično mogu koristiti samo pri mjerenju kolika je katastrofa ukoliko se desi akcident. Na području Federacije BiH su počela, a u Republici Srpskoj su najavljena određena terenska, odnosno hidrološka, geološka i druga istraživanja. Međutim, rezultati neće biti dostupni prije predstavljanja studije uticaja na životnu sredinu, koja je najvažniji dokument u čitavom slučaju. Na koji način će ovi podaci biti korišteni, ostaje da vidimo", rekao je on.

Crnković smatra da posebno brine to što nema argumentacije o negativnom prekograničnom uticaju koje nosi smještanje radioaktivnih i drugih opasnih otpada nedaleko od Une.

"Ne smijemo se voditi paušalnim procjenama, već moramo imati jako uporište u naučnoj argumentaciji. Ako pričamo o ugroženosti više od 250.000 građana, što jeste istina, krajnje je vrijeme da se to naučno argumentuje. Procjene nisu dovoljne. Imamo samo jedan naučno-istraživački rad na ovu temu, koji je pokrenut interesom pojedinca, a ne sistemskim pristupom", poručio je on.

Crnković kaže da se može i mora bolje, inače će ostati zapamćeni kao generacija koja je uništila perspektivu razvoja onima koji nisu još ni rođeni.

On kaže da o svom doprinosu u rješavanju ovog problema ne može suditi, ali smatra da je kao građanin u ovom timu dao svoj maksimum.

"Iz tog razloga, kao neko ko je odrastao i živi uz rijeku Unu, svoju kompletnu nadoknadu za učešće u Ekspertskom timu BiH od 7.000 KM sam donirao na odvojen račun 'Grin tima', namjenski za aktivističke, administrativne i pravne korake koje će biti preduzeti tokom 2024. godine. Uvjeren sam da ćemo mi kao građani učiniti sve što je u našoj moći, ali BiH se mora pokrenuti i argumentovati negativne uticaje koje već sada imamo", kaže on.

On kaže da BiH jeste zemlja konstantnih političkih i drugih kriza koje odvlače pažnju i od životno važnih pitanja građana, ali postoje teme koje ne smiju padati u sjenu, teme čije posljedice usljed neodgovornih postupanja mogu nadživjeti sve.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije