Društvo

Pratite nas na Google news

Čubrilović: Smrt 12 beba bolna rana srpskog naroda

Čubrilović: Smrt 12 beba bolna rana srpskog naroda
Foto: Arhiva / Ilustracija | Čubrilović: Smrt 12 beba bolna rana srpskog naroda
Srna

BANJALUKA - Smrt nedužnih bića bolna je rana na srcima njihovih majki, porodica i cijelog srpskog naroda, koja svjedoči o zločinu koji se odigrao pred očima međunarodnih moćnika, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović povodom 28 godina od smrti beba u Kliničkom centru u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika.

"Ne dozvoliti dopremanje kiseonika kako bi se spasio život beba je, u najmanju ruku, nehumana politička odluka kojom su kaznili jedan narod. Stradanje beba ostaće vječno i potresno sjećanje u svijesti Republike Srpske", naveo je Čubrilović u pisnoj izjavi.

Čubrilović je izrazio saosjećanje sa tugom majki 12 umrlih beba, ističući da je samo zahvaljujući odlučnosti i hrabrosti Vojske Republike Srpske probijen koridor prema Srbiji i kiseonik i medicinska pomoć je stigla u Republiku Srpska čime su spaseni brojni životi.

"Ali, tužna i bolna sjećanja na smrt novorođenčadi ostaće zauvijek u kolektivnoj svijesti našeg naroda", poručio je Čubrilović.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Vojska Republike Srpske je nakon ovog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije