Društvo

Čubrilović u Trebinju: Podrška inicijativama višečlanih porodica

Čubrilović u Trebinju: Podrška inicijativama višečlanih porodica
Foto: N.N. | Čubrilović u posjeti Trebinju: Podrška inicijativama višečlanih porodica

TREBINJE - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović posjetio je danas Udruženje višečlanih porodica 4+ i Udruženje roditelja sa problemom steriliteta "Bebe" iz Trebinja i uručio dio opreme potrebne za funkcionisanje njihove kancelarije.

Rekao je da će podržati sve dobre inicijative koje potiču iz svih udruženja koja se bave napretkom porodice i povećanjem broja djece u cijeloj Republici Srpskoj.  Čubrilović je istakao da će se  i ubuduće zalagati za pronatalitetnu politiku.

"Naši suštinski problemi su egzistencijalna pitanja, zaposlenje majki ili davanje nekog vida naknade, kako bi to služilo za primjer nekim budućim generacijama, a to treba prepoznati samo društvo, koje ne treba da nas karakteriše kao porodice lošeg socijalnog stanja, već ovo pitanje rješavati sistemski", kazao je Aleksandar Sarić, predsjednik Udruženja 4+.

Majka četvoro djece Vesna Kurtović, član Nadzornog odbora udruženja, kaže da bi se zakonom trebala definisati njihova prava, a majke zaposliti na državni posao ili im dati neku nadoknadu, dok bi i djeca trebala ima materijalnu podršku za neke aktivnosti.

"Osnovci iz našeg udruženja koji su odlični učenici imaju pravo na besplatne udžbenike, ali mi smatramo da bi svako dijete koje je odličan učenik trebalo imati besplatne udžbenike i inicijative ćemo uputiti i prema republičkim i prema lokalnim vlastima", kaže ona.

Čubrilović se složio sa njihovim sugestijama.

"Inicijative koje potiču od majki četvoro i više djece biće podržane sa moje strane i od ljudi koje okupljam, nastojeći da sve to ne ostane na obećanjima, već da se ona realizuju u članovima zakona", kazao je Čubrilović.

Predsjednica Udruženja "Bebe" Sneža Misita istakla je da je zahvalna cijeloj Republici Srpskoj, jer na republičkom nivou njihovi članovi imaju pravo na tri vantjelesna pokušaja, a jedan od lokalnih vlasti i podsjetila da su do sada na ovaj način u Udruženju dobili 128 beba i biće ih još.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije