Društvo

Čudić: U fokusu ko je objavio fotografije iz Pazarića, umjesto šta je na njima

Čudić: U fokusu ko je objavio fotografije iz Pazarića, umjesto šta je na njima
Foto: Nedžad Uglješa | Čudić: U fokusu ko je objavio fotografije iz Pazarića, umjesto šta je na njima

SARAJEVO - Sabina Čudić, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu FBiH, je na današnjoj konferenciji za medije, govoreći o stanju u Zavodu Pazarić, kazala da je klub Naše stranke u parlamentarnu proceduru uputio nacrt Zakona o uzbunjivačima u Federaciji BiH.

"To smo uradili iz razloga što je u posljednjih sedam dana od objavljivanja fotografija iz Zavoda bilo mnogo napisa u novinama, a i izjava zvaničnika, s fokusom ko je ustupio te fotografije, a ne šta se nalazi na njima i zašto je to važno", rekla je Čudićeva.

Ona je kazala da je istaga u Tužilaštvu Kantona Sarajevo otvorena i da je ona bila jedan od svjedoka, te da se njihov broj povećava, odnosno, svjedočiće i roditelji i zaposleni u Zavodu.

Kaže da nijedan od zaključak koji su ona i njen klub predložili kolegama u Parlamentu još uvijek nije reailzovan niti razmatran. Dodala je kako se su neke njene kolege, koje su bile protiv njenih prijedloga na posljednjoj sjednici, kada je pokazala uznemirujuće fotografije iz Zavoda, otišli slikati sa štićenicima, što nije dobro niti uputno, jer kako je rekla, nju su optuživali za populizam, a u suštini to što su oni uradili je čist populizam.

Nije željela komentarisati istragu niti rad Tužilaštva, ali je kazala da će na tematskoj sjednici Predstavničkog doma FBiH, koja je zakazana za 4. decembar, biti jasno da li su njene kolege promijenile mišljenje i kako će se odnositi prema predloženim zaključcima, a i prema nacrtu Zakona o uzbunjivačima.

Poručila je da postoji još dokaza o stanju u toj instituciji, ali da svjesno nisu objavljeni kako bi se zaštitili uzbunjivači.

"Insistirala sam da u ulozi svjedoka što prije dam izjavu, kako bismo spriječili uništavanja materijalnih dokaza i uticaj na svjedoke. Problem zloupotrebe i zlostavljanja nije počeo sa ovom upravom, niti će se završiti razrješenjem dužnosti članova Upravnog i Nadzornog odbora. Problemi su mnogo dublji", kazala je Ćudić.

Prema njenim riječima, svaka saradnja Tužilaštva i uzbunjivača mora osigurati ovim potonjima zaštitu.

"Nacrt zakona ćemo dostaviti u javnosti, zakonodavci se moraju odrediti da li žele zaštiti prijavitelje ovih zlodjela. Godine 2018. je usvojen Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije, ali to nije zaštita za ljude koji prijavljuju šire zloupotrebe", istakla je Ćudić.

Napomenula je kako uposlenici Zavoda Pazarić treba da prijave i sarađuju s Tužilaštvom ukoliko su bili svjedoci zlostavljanja.

"Odgovorno tvrdim da su materijali iz proteklih 12 mjeseci. Materijale sam dobila 24 sata prije nego što sam ih pokazala javnosti i Parlamentu FBiH", istakla je Ćudić, dodavši kako je potrebno osigurati zaštitu toj djecu.

Prema njenim riječima, sasvim je sigurno sistemsko zlostavljanje u nedostatku medicinskog kadra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije