Društvo

Pratite nas na Google news

Cvijanović: Aerodrom Banjaluka ima odlične šanse da postane aerodrom regionalnog tipa

Cvijanović: Aerodrom Banjaluka ima odlične šanse da postane aerodrom regionalnog tipa
Foto: N.N. | Cvijanović: Aerodrom Banjaluka ima odlične šanse da postane aerodrom regionalnog tipa
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da Aerodrom Banjaluka ima odlične šanse da postane aerodrom regionalnog tipa, te da u njegovom razvoju i oživljavanju vidi ogromne mogućnosti i šansu za unapređenje i jačanje ovdašnje privrede, turizma i putničkog saobraćaja.

Cvijanovićeva je novinarima u Banjaluci rekla da će veliki broj ljudi, koji su ranije išli na druge aerodrome u regionu, poput onih u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu, sada koristiti aerodrom u Banjaluci.

Ona je navela da su Vlada i preduzeće "Aerodoromi Srpske" u proteklom periodu uložili mnogo truda na tom planu i na otvaranju Srpske, Banjaluke i regije i podsjetila da su svi aerodromi u BiH, Sarajevo, Tuzla i Mostar, dobili podršku sa nivoa BiH osim banjalučkog, ali da to nije spriječilo da se on razvija.

Cvijanovićeva je istakla da, kada je riječ o turizmu i privredi, mora se imati i brza komunikaciju. "Znači osim auto-puta, morate imati aerodrom koji funkcioniše. Vidim tu veliku šansu i za dijasporu, koja će koristiti aerodrom", rekla je Cvijanovićeva, koja je danas u Banjaluci prisustvovala konferenciji "Aerodrom Banjaluka u funkciji razvoja regije".

Ona je napomenula da su u irskoj niskobudžetnoj avio-kompaniji "Rajaner", koja sarađuje sa "Aerodromima Srpske" i čiji će avioni od oktobra letjeti iz Banjaluke na više evropskih destinacija, zadovoljni prodajom karata.

"Oni pokušavaju da dodatno motivišu ljude da se, kroz određene, povoljne cijene karata, nauče i steknu naviku da je Banjaluka mjesto odakle može da se leti i doleti sa drugih destinacija. Mislim da će oni tu biti uspješni", navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da predstavnici Srpske razgovaraju sa "Rajanerom" da se sljedeće godine uvedu dvije dodatne stabilne avio-linije pored onih za Beograd, Memingen, Brisel i Stokholm, te da se čarter letovima obezbijedi veza sa Crnom Gorom i drugim destinacijama.

"To će značiti sasvim drugačiji pristup ukupnom razvoju", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da Aerodrom Banjaluma i sa aspekta konkurentnosti, broja stanovnika koji koriste avio-prevoz i cijena karata ima odlične šanse da postane aerodrom regionalnog tipa, koji će opsluživati i građane Hrvatske i Federacije BiH.

Cvijanovićeva je rekla da će, na primjer, let za Brisel u tom smislu značiti sigurno više, jer su u okruženju cijene karata za tu destinaciju mnogo veće od onih koje nudi "Rajaner".

Ona je dodala da je jedna od prednosti razvoja i oživljavanja aerodroma u Banjaluci i to što će se ovdje potrošiti određen dio novca, ali i povećati broj radnika na Aerodromu da bi se opslužili brojni letovi.

"To će značiti da se prateće usluge razvijaju u aerodromu i oko njega", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je otkrila da pored "Rajanera" postoje još dvije zvučne avio-kompanije koje nastoje da ostvare kontakt sa "Aerodromima Srpske" i prezentuju svoje poslovne ponude.

"Jedna od njih želi da na regionalni način posmatra cijeli prostor bivše Jugoslavije i da se pravi kompanija koja će obuhvatiti i pokriti sve ove aerodrome koji nisu najfrekventniji, ali postoje u regiji i da se na taj način organizuje transport. Ja to podržavam", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će se korak po korak sigurno doći do toga da će Aerodrom Banjaluka i prostor oko njega vrvjeti od poslovnih aktivnosti.

Konferencija "Aerodrom Banjaluka u funkciji razvoja regije" namijenjena je svim zainteresovanim stranama u procesu razvoja avionskog saobraćaja u Republici Srpskoj, s ciljem razmjene mišljenja o prilikama za razvoj koje nudi unapređenje Aerodroma Banjaluka i prepoznavanje uloga svih aktera u ovom procesu.

Konferenciji prisustvuju brojni ministri u Vladi Srpske, predstavnici Aerodroma Banjaluka i partnerskih aerodroma iz okruženja, a doprinos raspravi daju i načelnici lokalnih uprava, predstavnici turističkih organizacija i agencija, privrednici iz oblasti turizma i saobraćaja kao i kompanije koje imaju veliki obim spoljnotrgovinske razmjene.

Koferenciju organizuje Područna privredna komora Banjaluka u saradnji sa Aerodromom Banjaluka i kabinetom premijera Srpske.

Sa Aerodroma Banjaluka su, pored letova za Beograd i čarter letova, u dogovoru sa poznatom irskom niskotarifnom kompanijom "Rajaner" organizovani letovi za Memingen /Njemačka/, Stokholm /Švedska/ i Brisel /Belgija/.

Direktor Aerodroma Republike Srpske Duško Kovačević rekao je danas da ne bi bilo aranžmana za letove sa banjalučkog Aerodroma prema evropskim destinacijama da se u pregovore o tome sa najvećom evropskom niskobudžetnom avio-kompanijom "Rajaner" nije uključila premijer Srpske Željka Cvijanović.

"Ona stoji iza ovog projekta i da je nije bilo ne bismo danas imali `Rajaner` i, od oktobra, letove prema tri evropske destinacije, prema Memingenu /NJemačka/, Stokholmu /Švedska/ i Briselu /Belgija/", naglasio je Kovačević i dodao da je prodaja karata za te destinacije veoma dobra.

On je istakao da će to donijeti ogromne pozitivne efekte za privredu i turizam Srpske, jer očekuju da već od sljedeće godine imaju više od 100.000 putnika.

"Prema nekim nezavisnim analitičarima iz regiona, kroz naš aerodrom će sljedeće godine proći više od 120.000 putnika. Ovo je istorijski momenat za naš aerodrom i srećan sam što u tom pogledu imamo veoma otvorenu podršku predsjednika Vlade Srpske i drugih", rekao je Kovačević, koji je danas u Banjaluci prisustvovao konferenciji "Aerodrom Banjaluka u funkciji razvoja regije".

Kada je riječ o čarter letovima, Kovačević je rekao da je turistička agencija "Kontiki" zadovoljna sa letovima prema turskoj Antaliji, te da postoje ozbiljna razmišljanja da se naredne godine uvede čarter let iz Banjaluke za Grčku.

"Volio bih da među ovim letovima bude i za Tivat u Crnoj Gori", rekao je Kovačević.

On je naveo da je lani kroz Aerodrom Banjaluka prošlo 20.850 putnika, te da za ovu godinu očekuje oko 23.000 putnika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije