Društvo

Pratite nas na Google news

Da li su mogući novi potresi u BiH i šta uraditi u tom slučaju?

Da li su mogući novi potresi u BiH i šta uraditi u tom slučaju?
Foto: Ilustracija | Da li su mogući novi potresi u BiH i šta uraditi u tom slučaju?
N.N.

SARAJEVO - Bosnu i Hercegovinu su u sedam dana pogodila četiri zemljotresa, prvo kod Tomislavgrada, potom kod Stoca, zatim u blizini Tuzle i Čajniča.

Da li postoji razlog za brigu i šta uraditi u slučaju potresa ispričao je profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu Muriz Spahić.

"Nije ni razlog za brigu, ni razlog za strah, normalna je pojava. Zemljotresi se nikad ne javljaju samo na jednom mjestu, osjećaju se i na drugim područjima izvan epicentra", rekao je Spahić, prenosi televizija "N1".

Zemljotres nije moguće predvidjeti, ali BiH se nalazi u trusnom području.

"Zemljotres kao prirodna pojava se ne može prognozirati. Može se pretpostaviti iz razloga što BiH pripada zoni koja se nalazi u trusnoj magnitudi. To ne mora značiti da će sutra biti potres ili da će naredni zemljotres biti snažan i razoran", objasnio je profesor te dodao:

"Moramo istaći da je BiH u labilnoj zoni i da je ovo sve posljedica nadiranja ili sporog kretanja afričke ploče koja podilazi prema Sredozemnom moru i izdiže Dinaride."

Lokalni zemljotresi poput onog koji se desio u subotu kod Tuzle uzrokovani su velikim brojem rudnika.

"Ti lokalni urušni zemljotresi su ustvari gorski zemljotresi koji se javljaju zbog iskopavanja rudnih bogatstava, tzv. sistem urušavanja. Ti zemljotresi osim na mjestu javljanja nisu toliko problematični kao ovi koji se javljaju kao posljedica tektonskih pokreta", potcrtao je Spahić.

Profesor Spahić je istakao da su zemljotresi iznenadni i da traju svega do dvadesetak sekundi zbog čega je bespotrebna panika ili pokušaj bježanja:

"Narod bježi a od toga se ne može pobjeći. Ne možemo iz nebodera u Sarajevu započeti bježanje i pobjeći, možemo samo veći problem napraviti kao što je zakrčenje liftova i požarnih puteva."

U slučajevima potresa, prema riječima sarajevskog profesora potrebno je ostati miran i sakriti se ispod sigurne konstrukcije:

"U prvom slučaju treba ostati miran i priseban. Prvo treba graditi objekte koji su otporni na trusove. Potrebno je sakriti se ispod nosećih greda ili ispod vrata, onih mjesta koji ne bi trebali biti urušavajući."

Rekao je i da 20 minuta do pola sata nakon potresa treba očekivati da će doći do još jednog slabijeg, te posebno naglasio da je pravljenje panike najveća glupost.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije