Društvo

Daikin - kako odabrati toplotnu pumpu?

Daikin - kako odabrati toplotnu pumpu?
Foto: N.N. | Daikin - kako odabrati toplotnu pumpu?

Daikin nudi energetski efikasna rješenja toplotne tehnike za novogradnju i postojeće objekte kroz program niskotemperaturnih i visokotemperaturnih toplotnih pumpi.

Novi objekti projektovani su kako bi bili održivi, uz što manju potrošnju energije te je za njih idealno rješenje niskotemperaturna toplotna pumpa, odnosno Daikin pumpa, čiji je oficijalni distributer Elda Lux.

Postojeći, stariji objekti donose izazove po pitanju energetske obnove, ali i za njih postoji rješenje u vidu Daikin visokotemperaturnih toplotnih pumpi.

ŠTO SU NISKOTEMPERATURNE TOPLOTNE PUMPE?

Niskotemperaturne toplotne pumpe vazduh-voda su odlične za grijanje, pripremu potrošne tople vode i hlađenje kod novih objekata s visokim energetskim certifikatom, ekološki prihvatljive i kompatibilne za korištenja s podnim grijanjem, modernim radijatorima i fan-coil jedinicama/ konvektorima.

Tradicionalno grijanje uključuje kratke periode snažnog rada plinskih bojlera, koji su obično

Predimenzionisani za potrebnu primjenu. Toplotne pumpe slijede potpuno drugačiju logiku – konstantno se prilagođavaju trenutnim potrebama za grijanjem i premda ne omogućavaju trenutno značajno povećanje temperature grijanja (poput plinskih bojlera), održavaju konstantno i konzistentno komfornu temperaturu u čitavom objektu. Kod novih objekata toplotne pumpe su odličan izbor, jer osiguravaju značajnu uštedu na mjesečnim računima i smanjuju zagađenje.

KOJE SU PREDNOSTI NISKOTEMPERATURNIH TOPLOTNIH PUMPI?

1. Potpuna integracija – toplotne pumpe mogu se spojiti na podno grijanje, radijatore i konvektore topline koji mogu služiti za grijanje ili hlađenje (po potrebi), uz istovremenu pripremu tople vode.

2. Niski troškovi – mnoge zemlje potiču lokalnu, decentraliziranu proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, što ima pozitivan efekt na cijene struje – sve manje će se mijenjati i sve manje će ovisiti o geopolitickim promjenama.

3. Niske emisije – jedan od glavnih faktora za korištenje vazduh-voda toplotnih pumpi je potencijalno grijanje bez emisija stakleničkih gasova. Toplotne pumpe nemaju nikakve lokalne emisije gasova, a spojite li ih na fotonaponski sistem cijeli svoj vijek trajanja će raditi praktično bez ikakve emisije štetnih gasova.

4. Ušteda prostora – niskotemperaturne toplotne pumpe vazduh-voda dolaze u različitim dimenzijama i modelima (poput samostojećih ili zidnih jedinica), pa je lako pronaći onu koja odgovara vašim potrebama i raspoloživom prostoru.

TOPLOTNE PUMPE KOJE SU NAMIJENJENE STARIJIM OBJEKTIMA

Visokotemperaturne toplotne pumpe mogu biti odlično rješenje za grijanje objekta i pripremu sanitarne tople vode. Investicija u toplotne pumpe tijekom cijelog životnog ciklusa korištenja ispada niža, jer koriste zatvoreni krug s rashladnim medijem kako bi ‘prebacili’ toplotu iz okoline u vaš stambeni prostor, održavajuci ugodnu temperaturu.

Radi načina rada toplotne pumpe koriste značajno manje energije, imaju manji uticaj na okolinu i dovode do vidljivo smanjenih računa za grijanje.

Dobra je vijest što se visokotemperaturne toplotne pumpe mogu jednostavno spojiti na već postojeće cijevi i radijatore čime ne morate odmah preuzeti trošak zamjene radijatora i time dodatno povećati cijenu instalacije toplotne pumpe. Toplotne pumpe koriste električnu struju samo za pokretanje pumpi, kompresora, ventilatora i drugih električnih dijelova, ali ne i za zagrijavanje vode, potrebno je bitno manje energije za rad i moguće je postizanje visoke efikasnosti rada toplotne pumpe.

Ako imate mjesta na krovu,ozbiljno razmislite o toplotnim solarnim panelima kako biste dodatno smanjili potrošnju energije za grijanje. Toplotne pumpe je lako kombinovati s fotonaponskim sistemom kako biste kreirali potpuno nezavisan I praktično „emission-free“ sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije