Društvo

Dan rudara obilježen u Tuzli: U jamu ne želi više niko

Dan rudara obilježen u Tuzli: U jamu ne želi više niko
Foto: N.N. | Dan rudara obilježen u Tuzli: U jamu ne želi više niko

​TUZLA - Polaganjem cvijeća na spomenike rudara u Tuzli i na Husinu, simbolu rudarstva, rudari su juče obilježili svoj dan.

Nakon protesta, radničkog neposluha i pregovora sa nadležnima nadaju se da će  početi ulaganja u rudnike, ali i da će zadržati radnu snagu.

Almir Mandžuka oko 30 godina radi na površinskom kopu Dubrave. Kaže da to nije nimalo lak posao i da nedostaje mehanizacije. 

"Teško je. Nemamo mašina. Imamo jedan buldožer i jedan rovokopač, a traže od nas proizvodnju. Znači, treba da ulože u rudnike da bismo mi mogli ispuniti tu proizvodnju", ističe Mandžuka.

Rudnici Kreka trebalo je ove godine da proizvedu više od 1,6, ali na kraju će biti 1,2 miliona tona uglja. Proizvodnja bi se povećala nabavkom širokog čela u jami u Mramoru te pomoćne mehanizacije na kopovima Dubrave i Šikulje, tvrde rudari.

"Mramor radi sa četiri-pet otkopnih jedinica metodom starom 100 godina. Nama je 2018. godine obećana oprema u vidu širokog mehanizovanog čela, gdje bismo mi podigli proizvodnju na 100 posto s istim brojem radnika", smatra Amer Saletović, rudar Rudnika lignita Mramor.

Osim modernizacije rudnika poseban je problem kako zadržati radnu snagu, pričaju sindikati. U jamu ne želi više niko. Tako je Kreka penzionisala jučer 122 radnika i otvoreno je pitanje hoće li ih imati ko zamijeniti. Prije ulaska u koncern sa "Elektroprivredom" Kreka je imala više od 4.000 radnika, a danas ima oko 2.000. 

"Sporazum koji smo potpisali u maju 2021. godine - po njemu će Rudnik Kreka do 2023. biti s manje od 1.500 radnika. Po najnovijoj, rigoroznoj sistematizaciji predviđa 1.750 radnika. To vam sve govori. Mi nećemo imati radne snage. Danas raspišite konkurs i niko se neće javiti, pogotovo za jamsku proizvodnju", kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Kreke.

Nažalost, ove godine zabilježene su brojne povrede u rudnicima te sindikati ponovo podsjećaju da je prijeko potrebna modernizacija opreme i humanizacija rada.

"Tokom ove godine u svim rudarskim objektima smo imali teže i lakše povrijeđene.  U nekoliko rudnika smo imali ozbiljne i teške povrede na radu, kao i lakše povrede. U RMU Đurđevik smo imali smrtno stradanje jednog radnika", pojasnio je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH.

Svi sindikati rudnika u FBiH održali su zajedničku sjednicu u RMU Đurđevik te, između ostalog, izrazili nadu da će naredna godina biti bolja i uspješnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije