Društvo

"Dani Srpske u Srbiji": "Samo jedinstvom možemo sačuvati identitet, jezik i pismo"

"Dani Srpske u Srbiji": "Samo jedinstvom možemo sačuvati identitet, jezik i pismo"
Foto: Srna | "Dani Srpske u Srbiji": "Odnosi Srpske i Srbije najbolji mogući"

BEOGRAD – Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" počela je večeras u Beogradu. Svečanost u Narodnom pozorištu počela je intoniranjem himni Srbije "Bože pravde" i Republike Srpske "Moja Republika".

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je da je ovogodišnja manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" posvećena srpskom identitetu, uz poruku da se jedinstvom i sabornošću može sačuvati identitet.

Cicović je na otvaranju ove manifestacije podsjetio da je ova, 11. godina "Dana Srpske u Srbiji", istovremeno prvi korak u drugoj deceniji nastojanja Predstavništva da svake godine u samo sedam dana predstavi Srbiji politiku, privredu, kulturu i umjetnost Republike Srpske.

"Programima koje smo pripremili želimo da u sedam dana ovogodišnje manifestacije pošaljemo jasnu poruku da samo jedinstvom i sabornošću možemo sačuvati svoj identitet, jezik i pismo, kulturu, vjeru i tradiciju", naveo je Cicović, prenosi Srna.

On je rekao da se to odnosi i na očuvanje narodne i državne politike, škola i univerziteta gdje je širenje znanja bez granica i vaspitavanje mladih u svetosavskom duhu garancija budućnosti srpskog naroda - u Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori i rasijanju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odnosi Srpske i Srbije svake godine napreduju i da su danas veoma jasni i najbolji mogući u svakom smislu.

"Evo nas, jedanaesti put na manifestaciji koja približava Republiku Srpsku i Srbiju. Biće održana u 11 gradova Srbije simbolično, ali to je samo broj", rekao je Dodik novinarima u Narodnom pozorištu u Beogradu na svečanom otvaranju manifestacije "Dana Srpske u Srbiji".

Dodik je istakao da su odnosi Srbije i Srpske danas najbolji mogući.

"Ono što činimo jeste da po sadržaju naši odnosi svake godine i u svakom vremenu napreduju i oni su danas veoma jasni, najbolji mogući i da i u formalnom i u emotivnom, kojem hoćete smislu ti odnosi zaista važe", rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je, u ovim izazovnim vremenima, važno da i Srbija i Republika Srpska ostanu stabilne, da ojačaju svoju poziciju, kao i međusobnu saradnju.

"Upravo je jačanje saradnje i snažnije povezivanje naših građana i institucija jedan od glavnih ciljeva manifestacije `Dani Srpske u Srbiji` koju večeras svečano otvaramo", rekla je Cvijanovićeva.

"Velika mi je čast što prisustvujem svečanom otvaranju tradicionalne manifestacije 'Dani Srpske u Srbiju', koju naše Predstavništvo u srpskoj prestonici organizuje 11. put. Kao i svake godine, biće to sjajna prilika za promociju Republike Srpske, kao i njenih privrednih, kulturnih, prirodnih, turističkih i svih drugih potencijala", naglasila je Cvijanovićeva.

Skupu prisustvuju i predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić i premijer Srpske Radovan Višković, kao i najviši predstavnici Srpske i Srbije, ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, predstavnici Pokrajinske vlade Vojvodine, generali vojske i policije dvije države, akademici, istaknuti umjetnici, privrednici i druge zvanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije