Društvo

Danijel Zlatković nadmašio Italijane u pravljenju pica

Danijel Zlatković nadmašio Italijane u pravljenju pica
Foto: N.N. | Danijel Zlatković nadmašio Italijane u pravljenju pica

SRBAC - Iako su Italijani poznati kao najveći majstori u pravljenju pica, Danijel Zlatković (30) iz Beograda pokazao je na internacionalnom takmičenju koje je nedavno održano u Bukureštu da mu nema premca u ovom dijelu Evrope u pravljenju čuvenog specijaliteta.

On je u konkurenciji stotinu kandidata iz Italije, Kanade, Poljske, Kine i Rumunije osvojio dvije zlatne i srebrnu medalju u pravljenju pica, a svoje majstorije i danas će, kao i juče, prezentovati Srpčanima, koji imaju priliku da besplatno isprobaju njegove poslastice.

Zlatković je u Srbac stigao u jeku priprema za Svjetsko prvenstvo koje će 9. juna biti održano u Rimu, gdje će predstavljati Srbiju u konkurenciji pica majstora sa svih kontinenata.

“U Rumuniji sam osvojio zlato sa picom falafel koju sam lično osmislio i peperoni picom za koju sam koristio kulen iz Bačke, a srebro sam dobio za slatku picu čiji su sastojci gorgonzola, mocarela, kruške, med, orasi i suvo grožđe. Nema tog sastojka koji se ne može naći na pici i zbog toga volim da je pripremam, pa često pustim mašti na volju”, kaže Danijel.

Srpčani su imali priliku da isprobaju i nesvakidašnju picu u obliku zvijezde, koja je punjena tradicionalnim domaćim specijalitetom, čvarcima, u kombinaciji sa lukom i sirom.

“Drago mi je što ljudi dobro reaguju na ovo što radim, jer mi je to bila želja kad sam počeo da se bavim ovim poslom prije 12 godina. Onog trenutka kada sam napravio svoju prvu picu, shvatio sam da će ovo biti moj životni poziv. Kod kuće spremam često pice za porodicu i prijatelje, ali privatno više volim roštilj”, kaže Danijel.

Ponosan je što su ga na nedavnom takmičenju u Bukureštu pohvalile sudije iz Italije i lično ga pozvale na Svjetsko prvenstvo u Rimu, kao i na još jedno međunarodno takmičenje koje će biti održano ove jeseni u Italiji.

Picerija “Mane komerc” obezbijedila je besplatnu degustaciju za sve posjetioce, a one pice koje dobiju najbolje ocjene naći će se u njihovoj redovnoj ponudi.

Tajna u tijestu

Zlatković ističe da se tajna pripremanja dobre pice krije u tijestu, koje nakon što se zamijesi mora da stoji najmanje 12 časova u frižideru kako bi bilo spremno za pripremu.

“ Žiri na takmičenjima najviše obraća pažnju na kvalitet tijesta, a tek onda na izgled pice i ukus. Izuzetno je važno da sastojci budu svježi, poput povrća, gljiva i slično, jer je to glavni uslov za kvalitetnu picu”, istakao je Danijel.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije