Društvo

Darko Mitrović: Dva puta sam bio ranjen, danas redovno dajem krv

Darko Mitrović: Dva puta sam bio ranjen, danas redovno dajem krv
Foto: Sanja Čakarević | Darko Mitrović: Dva puta sam bio ranjen, danas redovno dajem krv

DOBOJ - Dvadesetak doza deplazmatisanih eritrocita i tridesetak doza zamrznute svježe plazme svakog dana se iz rashladnih komora Zavoda za transfuzijsku medicinu RS isporučuje bolnici "Sveti apostol Luka", zbog čega se sedmične zalihe krvi moraju redovno dopunjavati i ne smiju biti ispod stotinu doza.

"Ako procijenimo da je ispod tog nivoa od nekih 100 jedinica sedmično eritrocita, odnosno recimo 100 do 120 jedinica plazme sedmično, tu bismo već morali malo alarm da palimo. Rok trajanja deplazmatisanih eritrocita je svega 35 dana, zbog čega stalno moramo da obnavljamo zalihe krvi. Duži je rok trajanja za zamrznutu svježu plazmu, oko dvije godine. Koncentrati trombocita se rjeđe koriste, a njihov rok trajanja je samo pet dana i njih moramo da proizvodimo iz svježe krvi", pojasnio je dr Božidar Slavujević, transfuziolog u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS u Doboju.

On navodi da je prije dva mjeseca bila nestašica dvije krvne grupe, 0 i B negativne, ali zahvaljujući proljećnim akcijama trenutno raspolažu potrebnim zalihama svih krvnih grupa.

Akciji dobrovoljnog davanja krvi juče su se odazvali pripadnici Policijske uprave Doboj, a rekorder po broju je Darko Mitrović, radnik na upravno-pravnim poslovima  PU Doboj, koji je dragocjenu tečnost darivao čak 70. put.

"U ratu sam dva puta bio ranjen, neko je i meni davao, pa rekoh hajde da i ja počnem davati za druge, i tako je to i krenulo. Prvi put je trebala nekom, onda kasnije sam samoinicijativno išao. Već je prešlo u naviku da dolazim ovdje svaka tri mjeseca i nekoliko dana. Već znam i pravila igre, i znam sve, tako da sam uvijek davao krv kada dođem, i u koroni", kazao je Mitrović, te uz osmijeh dodao da se nada da će doći do 100 doza darovane krvi 0 pozitivne.

Aleksandar  Vuković je peti put darovao krv.

"Samim tim što nosim uniformu, osjećam obavezu i dužnost da darujem krv jer smatram da i na ovaj način pomažemo sugrađanima, kao i tokom vršenja naših redovnih aktivnosti. Prvi put sam dao krv jer je trebala majci moje drugarice, imala je operaciju i od tada sam odlučio da darujem redovno krv", rekao je Vuković, čija je krvna grupa B pozitivna.

Zoran Vasilić, inspektor u Sektoru policije PU Doboj, kazao je da tri puta godišnje organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi. 

"Ova akcija se sprovodi u naredna četiri dana zbog zdravstvenih uslova, prijavljeno je 77 pripadnika PU Doboj. Ima i žena, ima policijskih službenika, državnih službenika i namještenika", kaže Vasilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije