Društvo

Darovi za sve bebe rođene 23. februara

Darovi za sve bebe rođene 23. februara
Foto: Ustupljena fotografija | Darovi za sve bebe rođene 23. februara

SARAJEVO - U Čikagu je 1905. osnovan je prvi Rotari klub, a u Bosni i Hercegovini trenutno aktivno djeluje 15 Rotari klubova, dok u Sarajevu postoje tri kluba, Rotari Club Sarajevo, Sarajevo-International Delta i Sarajevo-Ilidža.

Advokat Paul P. Haris 1905. godine pozvao je tri prijatelja na sastanak, s ciljem da osnuje klub čiji bi članovi bili poslovni ljudi. Do 1921. godine rotary klubovi osnovani su na svim kontinentima, a naziv Rotari International prihvaćen je 1922. godine.

Cilj rotari klubova je pružanja humanitarne pomoći, podsticanja visokih etičkih standarda u svim profesijama i unapređenja dobre volje i mira u svijetu. Od tada pa do danas Rotari zajednica se stalno razvijala i rasla. Danas u svijetu postoji preko 35.000 klubova u preko 150 zemalja, koji imaju 1.2 miliona članova.

„Svjetski dan Rotaria obilježavamo 23. februara, a ove godine smo ga obilježili posjetom porodilištu Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, te Klinici za ginekologiju i poroditeljstvo KUCS u Sarajevu kojom prilikom smo i izvršili darivanje poklona za sve bebe rođene tog dana. Ovakve i slične humanitarne akcije su sprovedene u svim gradovima u Bosni i Hercegovini, u kojima djeluju Rotari klubovi, a sve u okviru zajedničke akcije obilježavanja 119 godina postojanja Rotari pokreta, kao i podržavanja i promocije nataliteta od strane bosanskohercegovačke Rotary zajednice. Darivanje beba je, u dogovoru sa rukovodstvom porodilišta, te uz primjenu propisanih epidemioloških mjera izvršeno u subotu“, ističu iz Rotari klubaSarajevo, Sarajevo-International Delta i Sarajevo-Ilidža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije