Društvo

Pratite nas na Google news

Delegacija EU: Bez odlaganja istražiti navode u Pazariću

Delegacija EU: Bez odlaganja istražiti navode u Pazariću
Foto: Ilustracija | Delegacija EU: Bez odlaganja istražiti navode u Pazariću
N.N.

Delegacija EU u BiH oglasila se povodom situacije u vezi sa odnosom prema štićenicima Zavoda u Pazariću.

"U trenutku obilježavanja Svjetskog dana djeteta i 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, čija je potpisnica i Bosna i Hercegovina, Kancelarija Evropske unije u BiH je zgrožena šokantnim prikazima navodnog lošeg tretmana djece i odraslih štićenika Zavoda u Pazariću. Očekujemo od nadležnih vlasti da bez odlaganja temeljito istraže ove navode i osiguraju brz i adekvatan institucionalni odgovor. U međuvremenu je izuzetno važno osigurati odgovarajuću dodatnu brigu za korisnike Zavoda u Pazariću, jednako kao i za korisnike usluga svih ostalih institucija za zbrinjavanje", navode iz Delegacije EU u BiH.

"Zaštita i promocija prava djeteta i osoba s invaliditetom su obaveza i odgovornost nadležnih vlasti i institucija u BiH. Sistematsko rješenje za osiguranje jednakog pristupa socijalnoj zaštiti i uslugama za djecu s različitim sposobnostima trebaju uvesti nadležne institucije u cijeloj zemlji", naveli su i dodali:

"Evropska unija će nastaviti da podržava BiH u naporima na transformaciji institucija socijalne zaštite i jačanju modela alternativne socijalne skrbi utemeljenih u zajednici za djecu bez roditeljskog staranja i djecu i odrasle s invaliditetom".

Podsjećamo, na juče održanoj pres-konferenciji u Predstavničkom domu PFBiH zastupnica Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece u Pazariću Redžep Salić oglasio se nakon što je Ćudić objavila fotografije tretmana djece u ovom Zavodu. Salić je kazao da su fotografije atak na rad Zavoda i osoblja koje se brine o djeci.

Najčitanije