Društvo

Pratite nas na Google news

Delegacija EU: Vlasti BiH moraju hitno riješiti pitanja migranata

Delegacija EU: Vlasti BiH moraju hitno riješiti pitanja migranata
Foto: Arhiva | Delegacije EU: Vlasti BiH moraju hitno riješiti pitanja migranata
N.N.

SARAJEVO - Kancelarija Evropske unije poziva sve nivoe vlasti da se hitno suoče sa izazovom koji za BiH predstavlja protok migranata. Svi nivoi vlasti moraju pojačati svoje napore i preuzeti odgovornost, saopšteno je iz danas iz Delegacije EU u BiH i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH.

Evropska unija takođe osuđuje prisilni transfer stotina migranata u improvizovano sklonište Vučjak koji provodi policija Unsko-sanskog kantona, te poziva vlasti u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu da odmah prestanu sa prisilnim transferom migranata u Vučjak.

"U našim razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna već je i nedostojna lokacija. Vlasti Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona su do sada ovaj problem nosili na svojim leđima. Ne smiju biti ostavljeni sami. S obzirom na dolazeću zimu, vlasti BiH ne smiju ugroziti ljudske živote", navodi se u izjavi Delegacije EU u BiH.

Kako je navedeno prioritet je proširiti postojeće objekte kako bi se osigurali uslovi dostojni za život, te da vlasti BiH odmah identifikuju odgovarajuće alternativne objekte.

Istaknuto je da je EU spremna pružiti značajnu pomoć za unapređenje tih lokacija i da je od 2018. godine osigurala 34 miliona eura.

Ta podrška uključuje osiguravanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u pet prijemnih centara.

Sredstvima EU se takođe jača kapacitet za upravljanje migracijama kroz obezbjeđivanje neophodne opreme i pomoći policiji Unsko-sanskog kantona, Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji BiH i Sektoru za azil.

EU takođe pomaže vlastima Bosne i Hercegovine sa dobrovoljnim povratkom migranata u zemlje njihovog porijekla.

EU će nastaviti pružati podršku za unapređenje kapaciteta vlasti u BiH kako bi se suočili sa izazovima migracija, ali takođe očekuje od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri rade na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije