Društvo

Delegati u federalnom parlamentu: Protesti u Tuzli i Sarajevu su orkestrirani

Delegati u federalnom parlamentu: Protesti u Tuzli i Sarajevu su orkestrirani
Delegati u federalnom parlamentu: Protesti u Tuzli i Sarajevu su orkestrirani

SARAJEVO - Protesti građana u Tuzli i Sarajevu su orkestrirani protesti, koji koriste tešku socijalnu situaciju u zemlji. Zahtjevi građana su opravdani, ali mislim da to rade centri koji žele da izazovu što veći haos u BiH i pored onoga koji imamo - kazao je Agenciji Fena Amir Zukić (SDA), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, komentirajući proteste građana u Tuzli, Bihaću, Zenici i Sarajevu.

U BiH je, ističe, problem što će se ekonomski protesti izroditi u nešto drugo „pa ćemo dobiti još težu situaciju“.

- Mislim da su ti centri van BiH- kaže Zukić.

Naglašava da građani trebaju ostvariti svoja prava i da protestuju. Ti protesti, po njegovim riječima moraju biti oblik pritiska na organe vlasti da rješavaju njihove probleme, a „ne smiju biti oblik nasilja i devastacije državne imovine“.

- Sve ono što se u protestima uništi opet će građani platiti. Znači protesti DA, pritisak na vlasti DA, organi vlasti treba da ponude rješenje i stvore bolje uslove za život svojim građanima - poručio je Zukić.

Delegatkinja u Domu naroda Federalnog parlamenta Mira Ljubijankić (SDPBiH) za Fenu je istakla da građani imaju demokratsko pravo izraziti nezadovoljstvo.

- Međutim, zabrinjavajuće je to što građani za izražavanje nezadovoljstva i traženje svojih prava nisu bolje i kvalitetnije organizovani u smislu zaštite samih sebe, a i politike koja mora da čuva sistem i državu - kazala je Ljubijankić.

Kao rođeni Tuzlak, Zoran Jovanović, samostalni delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta, ističe za Fenu da osnovni problem izražavanja nezadovoljstva građana nije u socijalnom stanju već u nepravdi.

- Ne poštuju se zakoni koje mi donosimo kao zakonodavna tijela na nivou entiteta, kantona. Građani pokušavaju kroz te zakone ostvariti svoja prava, prava na imovinu, na plaće, na zdravstveno koje je po Ustavu zagarantovano. Ali, zakoni su takvi da ih niko ne poštuje, te građani nemaju drugog načina da ostvare svoja zakonom propisana prava, te se odlučuju na ovakve proteste- rekao je Jovanović.

On smatra da protesti nisu rješenje, ali ako ne postoji drugi način da se ostvari ono što pripada građanima, onda i ove mjere opravdava.

- Vlast bi trebala shvatiti da mi nismo ovdje radi sebe, već radi građana, kojima trebamo praviti ambijent za što lakši život i što lakše ostvarivanje prava kroz jednostavnije zakone- kazao je Jovanović.

Delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta Luka Faletar (HDZ 1990) ne opravdava način ispoljavanja jučerašnjih protesta u Tuzli.

- Građani su sigurno u pravu i mislim da bi jedan dio pravosuđa što brže trebao rješavati njihove probleme. Očekivati je i u narednom periodu da se ljudi okupljaju i traže svoja prava - kaže Faletar.

Rješenje ovakve situacije vidi u efikasnijem radu sudova.

- Čovjek sam koji bi rado razgovarao s ljudima i uvjeravao ih u nešto što je dobro da zajednički rješavaju, odnosno da se vidi u čemu je problem - kazao je za Fenu delegat Faletar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije