Društvo

Demant: Mi nismo novovjerci

Povodom vašeg članka ''Nove vjerske zajednice niču kao gljive poslije kiše'' objavljenog 11. novembra 2013. godine, želimo da objavite naš demant povodom određenih netačnih podataka iznesenih u članku kao i tendencioznog naslova samoga članka.

U članku se posebno apostrofiraju imena pastora kao i same protestantske crkve koje se navode kao novonastale. Veoma je važno da se zna da su protestantske crkve priznate u gotovo svim dijelovima svijeta, da broje oko 1,3 milijarde vjernika , da u Bosni i Hercegovini zvanično postoje od 1863. godine, da je npr. u Zenici 1931. godine bilo 0,5% na popisu stanovništva, te da ih se stoga ne može nazvati ''gljivama nastalim poslije kiše''. Naša crkva u Zenici (''Biblijska protestantska crkva'') nije registrovana u martu 2012. godine, nego 1990. godine u Sarajevu, tako da je i podatak koji ste dobili od Ministarstva pravde netačan (što možemo i dokumentovati). Nažalost, na području Bosne i Hercegovine, kao i na području bivše Jugoslavije, protestantske crkve nisu ravnopravne u odnosu na ostale tradicionalne vjerske zajednice i umjesto da nas se smatra tradicionalom vjerskom grupacijom, smatra nas se novonastalom vjerskom zajednicom.

Zato vaš članak smatrmo tendencioznim i nadamo se da ćete sljedeći put, prije nego li budete pisali o nama, provjeriti tačnost informacija na ''izvoru'', te da o protestantskim crkvama nećete više pisati na ovakav način.

S poštovanjem,

pastor ''Biblijske protestantske crkve''

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije